Ketua Menteri Melaka itu berkata, UMNO menyediakan ruang bercakap kepada akar umbi hingga ke peringkat pemimpin yang wajar dimanfaatkan dengan sebaik-baiknya dan bukan menggunakan ruang luar untuk memperkatakan tentang keburukan parti.

“Dalam konteks parti sendiri, struktur kita menyebut secara sistematik setiap perwakilan peringkat cawangan, bahagian hingga kebangsaan boleh bercakap, bahas usul peringkat cawangan, bahas usul peringkat bahagian hingga bahas usul peringkat kebangsaan.

“Tidak ada dalam prosedur parti itu menyebut kita boleh membahaskan usul di luar parti, tidak ada dalam perlembagaan parti menyebut boleh bercerita tentang keburukan parti bukan dalam gelanggang parti.

“Semua anggota parti kena ingat, fahami dan hayati dengan mendalam pepatah Melayu yang kita warisi daripada generasi terdahulu iaitu ‘sebab pulut santan binasa sebab mulut badan binasa’,” katanya kepada Bernama di sini hari ini.

Beliau ditemui ketika mengadakan lawatan ke Wisma Bernama di sini serta menjadi tetamu rancangan ‘Bernama Today’ terbitan Bernama TV.

Turut hadir Pengurus Besar Bernama, Datuk Zulkefli Salleh.

Idris berpendapat keputusan Majlis Tertinggi UMNO untuk tidak membenarkan Timbalan Presiden UMNO Tan Sri Muhyiddin Yassin berucap pada Perhimpunan Agung UMNO 2015 sebagai suatu peringatan dan tanda sayang sebuah keluarga.

“Ini seperti keluarga... umpama anak langgar peraturan. Ibunya kata ‘you are grounded’. Saya kira halangan itu pun merupakan tindakan wajar. Presiden parti (Datuk Seri Najib Tun Razak) sangat besar jiwanya hanya beri peringatan, ‘be careful’ lain kali jangan buat lagi,” katanya.

Dalam wawancara bersama Bernama Today, Idris menegaskan peri pentingnya UMNO mempunyai perpaduan dan kesepakatan dalam kalangan anggotanya untuk parti terus mara serta mencapai wawasannya.

“Kita perlu bermula dengan perpaduan dan kesepakatan, kita tidak boleh ada perpecahan dalam parti sebab banyak lagi yang perlu kita lakukan untuk rakyat dan pilihan raya umum akan datang,” katanya.- BERNAMA