SHEIKH GHAZALI ABDUL RAHMAN
SHEIKH GHAZALI ABDUL RAHMAN

Demikian tegas bekas Ketua Hakim Syarie Jabatan Kehakiman Syariah Malaysia (JKSM), Tan Sri Sheikh Ghazali Abdul Rahman kepada pengundi dan pemimpin Melayu dalam gabungan pembangkang PKR yang tidak sedar ‘jarum halus’ permainan politik DAP.

Kata beliau, setiap pindaan perkataan mengenai kepentingan Islam dalam Perlembagaan Persekutuan yang termaktub dalam Perkara 3 haruslah atas tujuan memantapkan, bukan mengurangkan kuasanya dengan meletakkan pada kedudukan yang sama dengan agama lain.

Tegas beliau, kalau orang Melayu suka agama Islam diubah menjadi agama rasmi maknanya itu bukan semakin maju tetapi semakin berundur dan perkara seperti itu sepatutnya tidak berlaku.

“Apabila Islam diletakkan sebagai agama Persekutuan, bermakna terdapat peruntukan khas disalurkan bagi membangunkan syiar Islam di negara ini, tetapi kalau diletakkan sebagai agama rasmi dan sama taraf dengan agama-agama lain bermakna kita mengurangkan kelebihan tersebut.

“Sanggupkah kita orang Melayu hendak mengorbankan kuasa Islam yang kukuh itu? Kena fikir daripada aspek perundangan dan kesannya juga, bukan mengejar kuasa semata-mata,” katanya ketika dihubungi Mingguan Malaysia di sini hari ini.

Dalam perkembangan sama, Sheikh Ghazali yang juga penerima Tokoh Maal Hijrah Kebangsaan pada 2014 berkata, pemimpin dan ahli politik yang beragama Islam wajib mengukuhkan kedudukan Islam di negara ini termasuk memperkasakan bidang kuasa mahkamah syariah.

“Jika kuasa dan kedudukan Islam dikurangkan, tidak mustahil mahkamah syariah akan menjadi institusi perundangan kelas kedua di negara ini dan sudah tentu ia amat menyedihkan,” katanya.

Sumber maklumat utama DAP, roketkini.com, parti yang didakwa Tun Dr. Mahathir Mohamad sebagai parti pelampau perkauman dan rasis menerima kedudukan Islam sebagai agama ‘rasmi’ negara.

Semalam, Ketua Pegawai Eksekutif Institut Kajian Strategik Islam Malaysia (IKSIM), Prof. Datuk Mahamad Naser Disa berkata, pemimpin-pemimpin DAP cenderung mentakrifkan Islam sebagai agama ‘rasmi’ pada peruntukan tersebut, sekali gus memperlekehkan kekuatan sumpah Yang di-Pertuan Agong dalam memelihara agama negara. - UTUSAN ONLINE