Pengendali blog LSS Report, Lim Sian See berkata, isu Lynas yang dipolitikkan oleh pembangkang ternyata tidak sepertimana digambarkan berikutan kilang tersebut yang terletak di Gebeng, Kuantan sudah beroperasi selama lima tahun tanpa sebarang insiden.

Malah, jelas beliau, kadar purata dos sinaran juga mengikut piawaian ditetapkan oleh Agensi Tenaga Atom Antarabangsa (IAEA) iaitu 0.65 milisieverts (mSv) setahun di kilang manakala dos sinaran di Kuantan pula mencatat 1.19 mSv setahun, me­nunjukkan kedua-duanya berada di bawah had dos tahunan yang dibenarkan iaitu 20 mSv.

“Sejak beberapa tahun lalu, sebelum operasi kilang Lynas bermula, pembangkang sudah bertindak mem­buat pelbagai tohmahan me­ngenai isu kilang Lynas antaranya tidak selamat, berbahaya dan radioaktif. Setiausaha Agung DAP yang masih belum disahkan jawatan, Lim Guan Eng juga dalam satu ceramah mendakwa kilang Lynas merupakan loji nuklear dan akan meletup, tanpa mengetahui kilang itu sebenarnya hanya memproses nadir bumi.

“Sudah lima tahun berlalu dan kini rakyat sedar mereka ditipu sekali lagi. Mungkin perkara berbahaya yang dikatakan adalah Wong Tack (Pengerusi Himpunan Hijau), yang sebelum ini menggunakan isu Lynas untuk menjadi calon bagi DAP,” katanya menerusi akaun Facebook miliknya, hari ini.