HASHIM JASIN
HASHIM JASIN

Perkara tersebut dimaklumkan oleh Pesuruhjaya Pas negeri, Mohd. Shukri Ramli di sini hari ini.


Sejarah baharu juga bakal tercipta di kawasan Parlimen ber­kenaan apabila Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM) turut akan meletakkan calon bagi mewakili Pakatan Harapan diketuai DAP, yang sekali gus akan menyaksikan pertembungan tiga penjuru di kerusi yang hanya sinonim antara Pas dan Barisan Nasional (BN) sebelum ini.


Kali terakhir Hashim bertan­ding dalam pilihan raya adalah pada 2008 iaitu di kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Sanglang.


Beliau berjaya menewaskan calon BN, Abdullah Hassan de­ngan majoriti 149 undi.


Untuk rekod, Ha­shim juga pernah memenangi kerusi Parlimen Arau pada pilihan raya kecil (PRK) 1998 selepas menewaskan calon BN, Datuk Ismail Kassim (kini Ahli Dewan Undangan Negeri - ADUN Tambun Tulang) dengan majoriti seba­nyak 1,323.


Parlimen Arau me­ru­pakan kawasan tra­disi di negeri ini yang sentiasa menjadi tumpuan khususnya ketika bekas Mursyidul Am Pas, Allahyarham Datuk Dr. Haron Din bertanding di kerusi tersebut pada 2004, 2008 dan pilihan raya lalu.


Sementara itu, Mohd. Shukri yang dijangka mempertahankan kerusi DUN Sanglang pada PRU-14 berkata, secara keseluruhan senarai calon Pas di negeri ini sudah hampir dimuktamadkan 100 peratus.


“Insya-Allah Mursyidul Am Pas akan kembali bertanding di Parlimen Arau,” kata ADUN Sanglang itu. - UTUSAN ONLINE