REEZAL MERICAN

Timbalan Menteri Luar, Datuk Seri Reezal Merican Naina Merican berkata, langkah itu hanya akan menyukarkan Malaysia dan negara-negara lain untuk membantu etnik minoriti Rohingya yang mengalami penderitaan akibat dizalimi tentera negara tersebut.

Beliau menjelaskan, hubungan dua hala yang baik antara kedua-dua negara ketika ini juga adalah antara sebab misi kemanusiaan sebelum ini, iaitu Food Flotilla For Myanmar (FFM) pada 3 Februari lalu telah mencapai misinya dan berakhir dengan kejayaan.

“Kerajaan Myanmar menyambut baik inisiatif kerajaan Malaysia bersama pertubuhan bukan kerajaan (NGO) yang dipimpin Ahli Parlimen Baling, Datuk Seri Abdul Azeez Abdul Rahim serta memberi komitmen penuh memastikan agihan bantuan makanan dan keperluan lain berjalan lancar.

“Namun, Malaysia akan terus menggunakan platform antarabangsa untuk mendesak kerajaan Myanmar mengambil langkah sewajarnya menghentikan kekejaman terhadap etnik minoriti, khususnya Rohingya di negara itu,” katanya ketika sesi soal jawab lisan dalam sidang Dewan Rakyat, hari ini.

Beliau menjawab soalan Datuk Seri Dr. Wan Azizah Wan Ismail (PKR-Permatang Pauh) ber­hubung tindakan Malaysia terhadap keengganan kerajaan Myanmar membenarkan kemasukan misi pencarian fakta Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) serta cadangan memutuskan hubungan diplomatik dengan Myanmar.

Dalam pada itu, menjawab soalan tambahan Abdul Azeez berhubung tindakan kerajaan bagi membantu menyelesaikan krisis kemanusiaan di Myanmar untuk jangka masa panjang, Reezal Merican berkata, isu berkenaan adalah amat kompleks dan tidak mudah diselesaikan dalam tempoh semalaman.

Menurutnya, sebelum ini misi FFM telah beberapa kali ditolak, justeru satu penyelesaian tuntas diperlukan dengan komitmen pendekatan konstruktif bersama negara-negara lain di peringkat antarabangsa.

Tambah beliau, Malaysia juga akan terus menggunakan platform antarabangsa terutamanya di pe­ringkat Pertubuhan Kerjasama Islam (OIC) untuk membangkitkan isu etnik Rohingya sebagai usaha mendesak kerajaan Myanmar supaya mengambil langkah-langkah sewajarnya bagi menghentikan kekejaman dan penindasan ke atas etnik tersebut.