Pernahkah anda melayari portal SEBENARNYA.MY

Logo Kaji Selidik Pembaca

Pernahkah anda melayari portal SEBENARNYA.MY ?

Pernahkah anda melayari portal SEBENARNYA.MY ?
Sila respon kepada soalan di atas untuk menutup skrin ini

Show result

Tiada sijil halal dikeluarkan untuk ‘bir halal’

KUALA LUMPUR 17 April – Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) tidak pernah mengeluarkan sijil halal untuk minuman ‘bir halal’ atau mana-mana produk yang menggunakan nama atau dikaitkan dengan produk haram.

Jamil Khir Baharom
Jamil Khir Baharom

Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Jamil Khir Baharom berkata, penggunaan nama ‘bir halal’ bertentangan dengan Manual Prosedur Pensijilan Halal Malaysia (MPPHM) dan Standard Malaysia (MS1500:2009) yang dijadikan asas kepada Jakim dan jabatan agama Islam negeri (JAIN) dalam pengurusan sijil halal.

“Dalam MPPHM Perkara 4.8 (x) dengan jelas menyatakan bahawa produk yang menggunakan nama atau nama yang sinonim de­ngan produk tidak halal atau istilah yang mengelirukan seperti ham, bak kut teh, bacon, bir dan seumpamanya adalah tidak layak memohon persijilan halal Malaysia,” katanya menjawab soalan Senator Khairiah Mohamed dalam sidang Dewan Negara hari ini.

Menurut Jamil Khir, sesetengah minuman tersebut mendapatkan sijil halal daripada syarikat swasta dan badan persijilan halal dari luar negara dan ada juga yang tidak menggunakan logo halal bagi produk mereka.

Artikel Berkaitan
Video Pilihan
Artikel Lain