Pernahkah anda melayari portal SEBENARNYA.MY

Logo Kaji Selidik Pembaca

Pernahkah anda melayari portal SEBENARNYA.MY ?

Pernahkah anda melayari portal SEBENARNYA.MY ?
Sila respon kepada soalan di atas untuk menutup skrin ini

Show result

Rakyat Malaysia tidak perlu visa ke Ukraine 2017

MOHD. NOORDIN ABBAS menyampaikan cenderamata kepada  Olexander
MOHD. NOORDIN ABBAS menyampaikan cenderamata kepada Olexander Nechytaylo (kiri) dalam kunjungannya di Ibu pejabat Utusan Melayu (M) Berhad, Kuala Lumpur, semalam. UTUSAN/MOHD. SHAHARANI SAIBI

KUALA LUMPUR 16 Nov. – Rakyat Malaysia dijangka boleh me­lancong ke Ukraine tanpa perlu memohon visa mulai 2017, kata Duta Ukraine ke Malaysia, Ole­xander Nechytaylo.

Beliau berkata, proses kelulusan prosedur itu kini berada di peringkat akhir dan hanya me­nunggu kelulusan Kabinet.

“Rakyat Malaysia dijangka dapat menggunakan kemudahan tersebut untuk melancong ke Ukraine bermula pada awal tahun depan,” katanya ketika ditemui selepas mengunjungi Pengarah Urusan Kumpulan Utusan, Datuk Mohd. Noordin Abbas di Ibu pejabat Utusan Melayu (M) Berhad di sini hari ini.

Beliau turut memberi jaminan bandar-bandar di Ukraine selamat untuk dikunjungi dan menawarkan destinasi pelancongan yang dapat menarik perhatian rakyat Malaysia.

“Destinasi pelancongan utama terletak jauh dari kawasan-kawasan yang terlibat dalam pepe­rangan dengan Rusia.

“Antara tarikan pelancongan adalah bermain salji di kawasan pergunungan di timur Ukraine selain kawasan pantai yang cantik dan bersih,” katanya.

Nechytaylo berkata, ibu negara Ukraine, Kiev adalah antara bandar purba di dunia yang ber­usia 1,500 tahun dan mempunyai beberapa tapak warisan dunia Pertubuhan Pendidikan, Saintifik dan Kebudayaan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNESCO) yang menarik untuk dilawati.

“Kadar jenayah di Ukraine juga adalah jauh lebih rendah berbanding bandar-bandar di Amerika Syarikat (AS) selain nilai perkhidmatan dan barangan di negara ini lebih baik berbanding dengan beberapa negara Eropah lain,” ujarnya.

Artikel Berkaitan
Video Pilihan
Artikel Lain