Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi berkata, suruhanjaya itu juga bersetuju mengekalkan Tan Sri Noor Rashid Ibrahim sebagai Timbalan Ketua Polis Negara.

“Jawatan (Noor Rashid) bagai­manapun dinaikkan ke Turus III dan Suruhanjaya turut memutuskan Datuk Seri Mohd. Mokhtar Mohd. Shariff dilantik sebagai Pe­ngarah Cawangan Khas Bukit Aman yang baharu,” katanya selepas majlis serah terima tugas Ketua Polis Negara di Pusat Latihan Polis (Pulapol) di sini hari ini.

Mohamad Fuzi menggantikan Tan Sri Khalid Abu Bakar yang bersara wajib hari ini.

Sementara itu, Ahmad Zahid yang juga Menteri Dalam Negeri, berkata Khalid adalah seorang yang luar biasa kerana sifat ke­setiaannya yang tidak pernah luntur walau dalam apa jua situasi.

Ahmad Zahid berkata, bekas Ketua Polis Negara itu juga telah berjaya menyelesaikan segala permasalahan dengan amalan profesionalisme sepanjang menjalankan tanggungjawabnya.

“Apabila saya mengarahkan Ops Cantas Khas dibuat sewaktu mula-mula saya diberi tanggungjawab sebagai Menteri Dalam Negeri, ia dijayakan tanpa persoalan oleh beliau (Khalid) sendiri.

“Saya telah arahkan tiga pasukan elit diwujudkan iaitu Pasukan Tindakan Khas Jenayah Terancang (STAFOC), Pasukan Tindakan Khas Judi, Maksiat dan Gangsterisme (STAGG) dan Pasukan Khas Taktikal Perisikan Narkotik (STING) yang mana arahan datang daripada saya kepada Tan Sri Khalid dan ia dilaksanakan bagi menangani semua permasalahan berbeza terus ke sasaran dan tidak melalui hierarki,” katanya.

Tambah Ahmad Zahid, penubuhan ketiga-tiga pasukan elit itu telah menurunkan indeks kadar jenayah kepada 47 peratus secara metodologi konvensional atau 100 peratus jika menggunakan piawaian antarabangsa berdasarkan setiap 100,000 penduduk.

“Saya akan bertindak secara profesional iaitu soal dasar saya akan tentukan tetapi soal operasi saya tidak akan campur tangan dan saya beri kuasa sepenuhnya kepada Ketua Polis dan Timbalan Ketua Polis kerana ia menjadi amalan buat saya,” katanya.

Dalam pada itu, Timbalan Perdana Menteri turut meluahkan harapan kepimpinan baharu yang diterajui Mohamad Fuzi dapat menaikkan prestasi dan kecemerlangan Polis Diraja Malaysia (PDRM) ke tahap lebih tinggi.

Terdahulu, Ahmad Zahid me­nyaksikan majlis menandata­ngani dokumen dan penyerahan tugas jawatan nombor satu dalam PDRM itu antara Mohamad Fuzi dan Khalid yang berkhidmat sebagai Ketua Polis Negara selama empat tahun sejak 2013.

Yang turut hadir, Timbalan Menteri Dalam Negeri Datuk Nur Jazlan Mohamed dan Datuk Masir Kujat. Mohamad Fuzi menyertai pasukan beruniform itu pada 8 Januari 1984 sebagai Kadet Asisten Superintenden di Pulapol.

Antara jawatan penting yang pernah disandang beliau ialah Penolong Pengarah Inteligen Politik E4 Cawangan Khas Bukit Aman, Penolong Pengarah Cawangan Khas (Bahagian Politik dan Risikan) yang memangku pangkat Senior Asisten Komisioner I pada 2006 dan Pengarah Cawangan Khas pada Julai 2015.

Beliau juga pernah memangku jawatan Timbalan Ketua Polis Negara selama dua bulan pada 2014. – BERNAMA