Ketua Pengarah Maritim Malaysia, Datuk Seri Zulkifli Abu Bakar berkata, pindaan tersebut termasuk cadangan memasukkan hukuman penjara sebagai hukuman kepada mereka yang ditangkap melakukan jenayah itu.

“Hukuman sedia ada hanyalah berbentuk denda iaitu maksimum RM1 juta dan sekiranya gagal membayar, mereka akan dipenjarakan tidak melebihi enam bulan. Dalam pindaan baharu ini, kita mengkaji untuk mengenakan hukuman penjara terhadap mereka yang didapati bersalah,” katanya kepada Utusan Online selepas mengadakan kunjungan hormat bersama 18 lagi pegawai Maritim Malaysia ke Ibu Pejabat Utusan Melayu (M) Berhad di sini hari ini.

Yang turut hadir, Ketua Pengarang Kumpulan Utusan, Datuk Abdul Aziz Ishak; Timbalan Ketua Pengarang Kumpulan Utusan, Datuk Othman Mohamad; Penolong Ketua Pengarang Kumpulan, Datuk Hassan Mohd. Noor; Pengarang Utusan Malaysia, Datuk Zulkifli Hamzah; Penolong Pengarang Utusan Malaysia/Berita, Zulkiflee Bakar; Pengurus Jabatan Pengarang, Ainol Amriz Ismail dan Ketua Meja Jenayah, Azian Aziz.

Akhbar sebelum ini melaporkan Malaysia mengalami kerugian antara RM3 bilion dan RM6 bilion setahun akibat hasil lautnya dirompak nelayan asing yang menceroboh perairan negara.

Zulkifli menjelaskan, hukuman dan undang-undang negara yang tidak seketat negara-negara jiran seperti Indonesia menyebabkan perairan Malaysia terutamanya Laut China Selatan sentiasa diceroboh nelayan warga asing terutamanya dari Vietnam.

Bagaimanapun katanya, pindaan undang-undang itu perlu berlandaskan kepada garis panduan Konvensyen Undang-undang Laut Antarabangsa.

Katanya, pencerobohan nelayan asing itu bukan sahaja menjejaskan hasil perikanan negara malah turut merosakkan kekayaan ekosistem lautan di Malaysia.

Selain itu kata beliau, Maritim Malaysia juga mengesan aktiviti kolaborasi antara nelayan tempatan dan nelayan antarabangsa menerusi pemalsuan dokumen dan bot.

“Ini bermakna, bot asing beroperasi di perairan negara dengan menggunakan dokumen dan nombor pendaftaran tempatan,” katanya. - UTUSAN ONLINE