Baginda bertitah, diramalkan bahawa persaingan dan perebutan untuk mendapatkan sumber air boleh menjadi punca yang memungkinkan manusia berperang pada masa akan datang.

"Rakyat wajib sedar bahawa bekalan air yang tidak mencukupi bakal mencetuskan krisis kerana air adalah keperluan paling asas kehidupan dan satu perlima daripada penduduk dunia dilaporkan tidak mendapat akses kepada air yang boleh diminum.

"Kebelakangan ini beberapa kawasan di negara kita turut mengalami krisis kekurangan bekalan hingga catuan air terpaksa dilakukan," titah baginda ketika merasmikan Loji Rawatan Air (LRA) Kampung Senawar di sini hari ini.

Sultan Nazrin bertitah, dalam usaha meminimumkan bencana daripada risiko yang sedang dihadapi, tindakan secara proaktif, strategik dan terancang perlu dilakukan termasuk memelihara dan memulihara sumber-sumber air serta kawasan tadahan air dengan memastikan alam sekitar yang mapan.

Baginda bertitah, usaha lain yang perlu dilaksanakan adalah mengurus sumber air secara bersepadu, menaik taraf sistem air sedia ada dengan merintis teknologi baru serta mempelbagaikan sumber air dengan meneroka sumber alternatif termasuk potensi air bawah tanah air selain penuaian air hujan.

“Program pendidikan juga perlu dipergiat agar pengguna sedar dan turut mengambil tanggungjawab memelihara sumber air dan tidak melakukan pembaziran,” titah Sultan Nazrin.

Baginda menarik perhatian dengan berkata, memelihara dan memulihara sumber air serta budaya menggunakan air secara berhemah dan optimum merupakan tanggungjawab setiap rakyat.

“Rakyat yang selama ini dilahirkan dan dibesarkan dalam persekitaran tropika beranggapan air adalah bahan yang mudah diperoleh wajib disedarkan akan tanggungjawab menghargai air, tidak melakukan pencemaran terhadap sumber-sumber air dan dididik tidak membazir,” titah baginda. - BERNAMA


Video oleh SYEFRY MONIZ MOHD. NIZAR