Sepanjang perjalan yang ekstrem disebabkan musim hujan pada ketika ini, mereka terpaksa berhenti rehat beberapa kali kerana motosikal yang ditunggang rosak serta tersangkut dalam lumpur.

Malah jika keadaan diluar jangkaan mereka terpaksa bermalam di dalam hutan.

Semua perkara itu terpaksa dilalui oleh pendidik di Sekolah Kebangsaan (SK) Balar, SK Bihai dan SK Tohoi setiap kali sesi persekolahan dibuka pada awal tahun.

Guru Besar SK Balar, Muhammad Napi Mohamed berkata, jika cuaca kering, perjalanan untuk ke sekolah tersebut hanya mengambil masa empat jam namun dalam keadaan sekarang perjalanan bertambah lebih dua kali ganda sehingga 10 jam.

Kecekalan guru

Jalan balak rosak akibat cuaca hujan di kawasan pedalaman tidak menghalang sekumpulan guru di Sekolah Kebangsaan (SK) Balar, Pos Balar, Gua Musang untuk masuk bertugas mendidik anak Orang Asli. - UTUSAN ONLINE

Katanya, kesemua guru tersebut tinggal di kuarters di Pos Balar dan semangat mereka untuk mendidik seramai 260 anak-anak Orang Asli pada sesi persekolahan kali ini tidak pernah luntur.

"Setiap awal tahun sesi persekolahan kita berdepan lebih cabaran kerana jalan bukan sekadar berlumpur, malah lebih teruk lagi berlaku kejadian bukit dan jambatan runtuh kesan daripada cuaca hujan," katanya di sini hari ini.

Sementara itu, guru Bahasa Inggeris, Md. Faizul Abdullah @ Yunus, 41, bersama pasangannya Asmawati Ahmad, 38, yang baharu berpindah ke SK Balar pertama kali berdepan pengalaman yang mengujakan.

Beliau yang lebih lima tahun bertugas sebagai guru berkata, pada minggu lepas mereka bersama seorang anak perempuan berusia lapan tahun terpaksa bermalam di dalam hutan selepas kenderaan pacuan empat rodanya terkandas di dalam hutan.

"Kami sebelum ini bertugas di SK Ladang Dublin, Karangan, Kedah dan isteri juga secara sukarela mahu bertugas di kawasan pedalaman Pos Balar.

"Pengalaman terkandas di dalam hutan ketika mahu masuk mengajar Orang Asli akan menjadi pembakar semangat kami untuk mendidik murid Orang Asli yang jauh terpinggir dari bandar," katanya. - UTUSAN ONLINE