Menurut Ketua Aktivis Persatuan Pengguna Islam Malaysia, Datuk Nadzim Johan, kesemua mereka telah membelanja antara RM50,000 hingga RM200,000 untuk mendapatkan perkhidmatan yang ditawarkan oleh syarikat yang berpusat di Shah Alam itu.

Jelas beliau, siasatan PPIM mendedahkan, syarikat yang telah beroperasi sejak tahun 2000 berkenaan tidak mempunyai kelulusan Pengelola Jemaah Haji (PJH) Tabung Haji mahupun Lesen Khas Pengurusan Umrah Kementerian Pelancongan dan Kebudayaan (MOTAC).

Tambah beliau, syarikat yang berdaftar dengan MOTAC itu menyatakan kepada mangsa yang pengurusannya telah mendapat visa khas haji daripada Kerajaan Arab Saudi untuk membolehkan mereka menunaikan ibadah tersebut pada musim haji 2017.

Namun, setelah membuat pembayaran dan ketika hampir dengan tarikh penerbangan, pengurusan syarikat berkenaan telah menyatakan visa-visa berkenaan telah ‘dirampas’ oleh sebuah syarikat lain.

“Apabila mangsa mempersoalkan perkara ini, pengurusan syarikat berkenaan membawa mangsa ke Tabung Haji dan memberikan mereka satu surat yang kononnya dikeluarkan oleh agensi tersebut.

“Surat itu menyatakan mereka boleh berangkat menunaikan haji menggunakan kuota Tabung Haji,” kata Nadzim pada sidang akhbar mengenai perkara ini di sini hari ini.

Salah seorang mangsa, Norlin Ismail, 44, menyatakan, walaupun mendapat perlepasan tersebut, mereka masih tidak dapat mengerjakan haji kerana syarikat berkenaan gagal menyediakan tiket penerbangan.

Dakwa Norlin, syarikat itu hanya memberikan tiket penerbangan dari Dubai, Emiriyah Arab Bersatu ke Jeddah, Arab Saudi dan gagal menyediakan tiket penerbangan dari Kuala Lumpur ke Dubai.

“Ini yang mengelirukan kami dan menyebabkan hasrat kami untuk mengerjakan haji terbantut.

“Kami turut cuba untuk mendapatkan penjelasan daripada syarikat itu tetapi pemiliknya enggan memberi sebarang maklum balas,” dakwa wanita berkenaan.

Dalam sidang akhbar berkenaan turut dinyatakan para mangsa kini sedang dalam proses untuk mengambil tindakan undang-undang terhadap syarikat terbabit.

Dalam pada itu, Nadzim juga menyarankan agar kerajaan mewujudkan satu mekanisma kawalan haji dan umrah bagi mengelakkan penipuan seperti ini berulang. - UTUSAN ONLINE