Dalam keputusan sebulat suara, pengerusi tribunal, Daniel Feierstein yang mengetuai panel tujuh anggota itu, memutuskan bahawa pihak pendakwaan telah berjaya membuktikan kes tanpa keraguan yang munasabah.

“Tribunal mencapai kesepakatan dengan memutuskan bahawa negara Myanmar mempunyai niat untuk melakukan pembunuhan secara beramai-ramai terhadap etnik Kachin dan masyarakat minoriti Islam yang lain. Selanjutnya, negara Myanmar bersalah atas jenayah genosid ke atas kumpulan Rohingya,” kata Feierstein.

Ketika membacakan penghakiman, Feierstein berkata, semua jenayah yang tidak dihukum ini telah dilakukan dan sedang diperlakukan oleh tentera Myanmar dan oleh rejim yang berkuasa di negara itu yang seolah-olah menjadi sebahagian daripada rancangan.

“(Dengan niat) untuk menafikan sebarang pengungkapan autonomi dan kerajaan sendiri masyarakat wilayah Kachin dan secara lebih umum, untuk meng­aibkan dan untuk menghapuskan identiti etnik dan budaya golo­ngan minoriti yang tinggal di Burma,” kata beliau.

Tribunal itu mencapai keputusan selepas mendengar dan menganalisis hujah-hujah pihak pendakwaan, pandangan saksi-saksi pakar dan keterangan mang­sa sepanjang perbicaraan selama lima hari yang berakhir hari ini.

Keputusan tribunal akan dimaklumkan kepada pelbagai badan hak asasi manusia Pertubuhan Bangsa Bersatu (PBB) termasuk Majlis Hak Asasi Manusia di Geneva dan Pejabat Penasihat mengenai Pencegahan Genosid di New York.
Enam hakim lain terdiri daripada Zulaiha Ismail (Malaysia), Helen Jarvis (Kemboja-Australia), Gill H. Boehringer (Australia), Nursyahbani Katjasungkana (Indonesia), Shadi Sadr (Iran) dan Nello Rossi (Itali).

Tribubal Awam Tetap Rakyat merupakan tribunal pendapat antarabangsa yang ditubuhkan di Bologna (Itali) pada 1979. Sejak penubuhannya, tribunal telah mengadakan 43 sesi mengenai pelbagai kes pencabulan hak asasi manusia dan rakyat.

Tribunal juga mengemukakan 17 syor berikutan penghakiman hari ini.

Antara syor yang diumumkan ialah pakej gencatan senjata de­ngan segera dan de-militerisasi dengan semua kumpulan bersenjata di wilayah Rakhine dan tentera Myanmar termasuk mewujudkan zon de-militerisasi di sepanjang sempadan di wilayah Rakhine di Utara. – BERNAMA