Menterinya, Datuk Seri Mahdzir Khalid berkata, ia bertujuan mendapatkan pandangan dan maklum balas kumpulan guru tersebut mengenai hala tuju negara daripada kaca mata sektor perguruan untuk tempoh kira-kira 30 tahun akan datang.

“Sesi ini akan melibatkan guru muda dalam lingkungan umur 20 tahun yang baru memasuki per­khidmatan atau masih menuntut di Institut Pendidikan Guru (IPG).

“Kita mahu tahu apa kehendak mereka supaya ia boleh dirangkumkan dan diserahkan kepada urus setia TN50,” katanya dalam sidang akhbar selepas Majlis Bi­cara Menteri Pendidikan bersama 238 peserta Program Kelayakan Profesional Pemimpin Kebangsaan (NPQEL) di Institut Aminuddin Baki (IAB), Nilai dekat sini hari ini.

Menurutnya, sesi bicara itu akan diadakan beberapa kali mengikut zon dan dijangka selesai dalam tempoh empat bulan akan datang.

Mengenai majlis hari tersebut, beliau memberitahu, NPQEL diadakan secara serentak di lima kampus IAB di seluruh negara melibatkan guru yang layak untuk ditempatkan sebagai penge–tua atau guru besar sekolah.

Mahdzir berkata, program itu memberi tumpuan terhadap aspek kepemimpinan, skil, kreativiti dan inovasi sebagai seorang pengetua atau guru besar sesebuah sekolah.

“Keupayaan kepemimpinan ini diharap dapat membawa lonjakan kepada sekolah dalam pelbagai bidang sama ada akademik, kokurikulum dan persekitaran sekolah secara holistik,” ujarnya.

Dalam perkembangan lain, jelas beliau, Kementerian Pendidikan sedang melaksanakan tindakan penguatkuasaan terhadap pengusaha kantin yang menjual makanan tidak dibenarkan dalam kawasan sekolah dalam usaha membendung masalah obesiti dalam kalangan pelajar.

Menurutnya, penjualan makanan untuk pelajar telah dibangkitkan dalam mesyuarat Kabinet semalam yang membincangkan masalah obesiti dalam kalangan rakyat negara ini.

Tambahnya, kementerian itu juga berharap dapat bekerjasama dengan pihak berkuasa tempatan dan Jabatan Kesihatan negeri bagi memantau penjualan makanan tidak berkhasiat kepada pelajar di luar kawasan pagar sekolah.