Mohamad Zabidi Zainal

Beliau menjelaskan, di bawah Akta SPRM 2009, seseorang pegawai suruhanjaya itu merupakan anggota perkhidmatan awam di bawah Perkara 132, Perlembagaan Persekutuan.

Justeru, dengan kedudukan itu, katanya, mereka tertakluk kepada semua Perintah Am dan Peraturan-Peraturan Pegawai Awam khususnya yang berkaitan dengan kelakuan dan tatatertib.

Dalam hal itu, katanya, pegawai SPRM perlu mematuhi larangan daripada memberikan apa-apa kenyataan umum untuk apa-apa tujuan seperti yang diperuntukkan dalam Peraturan 19, Peraturan-Peraturan Pegawai Awam (Kelakuan dan Tatatertib) 1993.

“Satu perjumpaan antara Ketua Setiausaha Negara, Tan Sri Dr. Ali Hamsa dan saya bersama-sama Timbalan Ketua Pesuruhjaya SPRM, Datuk Mustafar Ali, Pe­ngarah Operasi Khas SPRM, Datuk Bahri Mohamad Zin dan Pengarah Komunikasi Strategik SPRM, Datuk Rohaizad Yaakob telah diadakan Isnin lalu.

“Perjumpaan ini bertujuan membincangkan perihal tindakan yang diambil terhadap kedua-dua pegawai terbabit adalah berdasarkan kepada perintah am tersebut,” katanya dalam satu kenyataan di sini hari ini.