Wisma Putra sehubungan itu menasihatkan rakyat Malaysia yang berada di Indonesia supaya menjauhi kawasan-kawasan tumpuan peserta demonstrasi.

“Rakyat Malaysia di Indonesia juga diminta mengikuti perkembangan terkini dan mematuhi arahan pihak berkuasa tempatan dari semasa ke semasa,” jelasnya dalam satu kenyataan di sini hari ini.

Jelas Wisma Putra lagi, rakyat Malaysia yang berada di sekitar Jakarta Pusat yang memerlukan bantuan konsular diminta menghubungi pihak Kedutaan Besar Malaysia di Jakarta menerusi e-mel [email protected] / [email protected] atau telefon +62 215 224 947 / +62 813 8081 3036.

Menurut Wisma Putra, susulan pengumuman keputusan Pemilihan Umum (Pemilu) Republik Indonesia 2019 semalam oleh Komisi Pemilihan Umum (KPU), beberapa siri demonstrasi dilaporkan telah berlaku di sekitar Jakarta Pusat bagi membantah keputusan tersebut.

Antara lokasi yang menjadi tumpuan adalah di hadapan Ibu Pejabat Badan Pengawas Pemilihan Umum (BAWASLU) di Jalan MH Thamrin, Jakarta Pusat.

“Setakat ini enam orang dilaporkan meninggal dunia, manakala 117 orang yang lain tercedera. Situasi di Jakarta Pusat pada masa kini terkawal dan masih diletakkan dalam keadaan Siapsiaga 1 (high alert).

“Kedutaan Besar Malaysia di Jakarta melaporkan terdapat kemungkinan demonstrasi besar-besaran akan dilakukan dalam masa terdekat di hadapan bangunan pejabat KPU dan BAWASLU di Jakarta Pusat dan kota-kota lain di seluruh Indonesia, “ jelasnya. - UTUSAN ONLINE