Mas Ermieyati Samsudin
Mas Ermieyati Samsudin

Beliau berkata takrif golongan miskin bandar iaitu isi rumah de­ngan pendapatan di bawah RM3,000 sebulan tidak lagi relevan pada masa kini lebih-lebih lagi de­ngan peningkatan kos pengangkutan sejak kebelakangan ini.

“RM3,000 tidak boleh pergi mana pun. Kadang-kadang habis pada perbelanjaan asas seperti pe­ngangkutan sahaja.

“Bukan hanya pihak pembangkang, tetapi penyokong setia kita (UMNO) pun sudah menyuarakan rasa tidak puas hati,” katanya kepada Bernama ketika melawat Laman Media pada Perhimpunan Agung UMNO 2015 di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC), di sini hari ini.

Mas Ermieyati berkata, masalah peningkatan kos sara hidup yang mendapat perhatian dalam Persidangan Agung Pergerakan Pemuda dan Puteri UMNO pada Rabu lepas menunjukkan orang muda dalam parti mahu kerajaan memberi perhatian serius terhadap isu itu.

Ketika menyampaikan ucapan dasar pada Perhimpunan Agung Puteri UMNO, beliau menyentuh mengenai kadar tambang pengangkutan awam antaranya sistem transit aliran ringan (LRT), Express Rail Link (ERL) dan Bus Rapid Transit yang bagaikan sedang meraikan musim kenaikan harga dan memberi kesan sangat mendalam kepada orang muda. 
– BERNAMA