Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak berkata, syarikat automotif nasional itu mengalami kerugian RM500 juta tahun lalu dan dijangka meningkat kepada RM1 bilion pada tahun ini sekiranya kerajaan tidak mengambil langkah menyusun semula syarikat tersebut.

Beliau memberitahu, Proton juga telah meminta dana daripada kerajaan berjumlah RM1.1 bilion bagi tujuan penyelidikan dan pembangunan (R&D) daripada kerajaan pada tahun ini.

"Ini duit rakyat kita gunakan untuk menyelamatkan Proton kerana 60,000 orang bergantung rezeki kepada Proton. Berapa lama lagi kita nak curah sumbangan rakyat kepada syarikat itu kalau kita tidak susun semula.

"Sebab itu ini bukan soal emosi tetapi soal hidup mati perniagaan. Kita tidak mahu perniagaan yang mati dan lumpuh.

"Kita tidak boleh bangga dengan kereta nasional tetapi rugi berbilion-bilion ringgit," katanya ketika berucap dalam Majlis Berbuka Puasa di Masjid Taman Paroi Jaya di sini hari ini.

Yang turut hadir isteri beliau, Datin Seri Rosmah Mansor; Menteri Besar, Datuk Seri Mohamad Hasan; Menteri Belia dan Sukan, Khairy Jamaluddin Abu Bakar; Duta Besar Malaysia ke Kemboja, Datuk Seri Hasan Malek serta Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif Tenaga Nasional Berhad (TNB), Datuk Seri Ir. Azman Mohd.

Baru-baru ini, DRB-Hicom Berhad mencapai persetujuan dengan syarikat China, Zhejiang Geely Holding Group Co., Ltd (Geely) bagi membolehkan syarikat tersebut membeli 49.9 peratus saham Proton.

Perjanjian tersebut membolehkan Proton mendapat akses kepada pelbagai platform dan enjin di bawah Geely di samping menembusi pasaran sedia ada pembuat kenderaan China tersebut termasuk pasaran kereta pemanduan kanan di Asia Tenggara. - UTUSAN ONLINE