Sultan Nazrin Muizzuddin Shah

Pengerusi Jawatankuasa Pelancongan dan Kebudayaan negeri, Datuk Nolee Ashilin Mohd. Radzi berkata, National Geographic telah memberikan persetujuan tentang perkara itu baru-baru ini.

Menurut beliau, kru saluran televisyen berkenaan akan me­rakamkan secara menyeluruh istiadat pertabalan yang bermula di Istana Iskandariah Bukit Chandan, Kuala Kangsar.

“Pada awalnya kerajaan ne­geri tidak memasukkan istiadat pertabalan ini ke dalam kalendar pelancongan negeri tahun depan disebabkan ketika itu kita masih tidak mendapat tarikh rasmi majlis berkenaan.

“Kerajaan negeri yakin istiadat pertabalan ini akan menarik kedatangan pelancong dalam dan luar negara,” katanya.

Beliau berkata demikian dalam sidang akhbar pada sidang Dewan Undangan Negeri (DUN) di sini hari ini.

Istiadat pertabalan Sultan Nazrin akan diadakan pada Rabu, 6 Mei tahun depan di Istana lskandariah, Kuala Kangsar dekat sini.

Istiadat pertabalan itu kemudiannya diikuti dengan lstiadat Tabal Pusaka dan lstiadat Bersi­ram Tabal yang bakal berlangsung pada malam 7 Mei.

Dalam perkembangan sama, Nolee Ashilin berkata, sasaran untuk menarik 5.5 juta pelancong ke negeri ini tahun depan adalah realistik dan mampu dicapai.

Menurut beliau, ini berdasarkan jumlah kedatangan pelancong yang melebihi lima juta orang sejak dua tahun lalu.

“Kita menjangkakan jumlah pelancong akan meningkat dengan khidmat penerbangan swasta dari Lapangan Terbang Sultan Azlan Shah (LTSAS) di sini bagi laluan ke beberapa destinasi di Indonesia.

“Kerajaan negeri juga sedang mengadakan rundingan untuk menarik pelancong dari China menerusi penerbangan terus ­Ipoh-Shenzen dan Guangzhou,” katanya.