SAIFI ABDUL HAMID

Lelaki berumur lingkungan 30-an itu ditahan sepasukan polis dari Jabatan Siasatan Jenayah Komersial (JSJK) Ibu pejabat Polis Daerah (IPD) Kuala Muda di rumahnya di Kulai, Johor.

Ketua Polis Daerah Kuala Muda, Asisten Komisioner Saifi Abd. Hamid berkata, penahanan lelaki itu di­lakukan susulan laporan polis dibuat enam individu yang men­dakwa ditipu sebuah agensi umrah kira-kira sebulan lalu.

“Mangsa menyedari ditipu agensi terbabit selepas mereka ter­kandas di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) selama beberapa jam pada 26 Januari lalu kerana mendapati nama ma­sing-masing tidak terda­pat dalam senarai penumpang pe­sawat Emirates Airlines yang sepatutnya berlepas pada pukul 7 malam.

“Mereka juga berasa pelik kera­na tidak mempunyai mutawif. Panggilan dibuat terhadap wakil agensi tersebut juga tidak berjawab,” katanya.

Selain enam mangsa terbabit, difahamkan terdapat sembilan lagi individu mengalami nasib serupa namun tidak membuat laporan polis.

Saifi berkata, anggaran kerugian dialami mangsa sebanyak kira-kira RM7,000 setiap seorang dan kesemua mereka berasal dari utara tanah air.

Menurutnya, keba­nyakan bakal jemaah umrah itu terpedaya dengan janji manis lelaki terbabit kerana mereka pernah dijemput dalam satu program televisyen untuk mendengar pe­nerangan berkaitan pakej umrah dikendalikannya.

“Proses mendapatkan perintah tahanan reman terhadap suspek diusahakan dengan siasatan lanjut dijalankan mengikut Seksyen 420 Kanun Keseksaan,” katanya.