Abu Bakar

Timbalan Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi, Datuk Dr. Abu Bakar Mohamad Diah berkata, operasi tersebut hanya menggunakan 150 sehingga 200 kilogram garam makanan yang dilarutkan di dalam 1,500 liter air.

Katanya, teknologi itu tidak membawa sebarang tindak balas kimia kerana air garam tersebut akan disembur ke awan bagi tujuan memberatkan awan tersebut dan menghasilkan hujan.

“Operasi pembenihan tiada masalah. Air hujan yang turun selamat untuk hidupan tidak kira manusia, tumbuhan mahupun haiwan.

“Jadi, khabar angin yang tersebar di laman-laman sosial itu semuanya palsu. Itu garam biasa, garam masakan yang boleh dimakan,” katanya kepada pemberita di sini hari ini.

Beliau berkata demikian selepas melawat Pameran Teknologi: Big IT yang berlangsung selama dua hari bermula hari ini.

Mengulas lanjut, Abu Bakar berkata, kementerian tidak mempunyai masalah untuk melakukan operasi pembenihan awan pada bila-bila masa sekiranya keadaan memerlukan.

Menurutnya, kementerian mempunyai peralatan dan peruntukan yang mencukupi serta kapal terbang juga bersedia untuk melakukan operasi tersebut sekiranya keadaan memaksa.

“Proses ini perlu dilakukan kepada awan yang sesuai dan kebiasaannya jenis ‘towering kumulus’, atmosfera yang sesuai dan stabil serta udara lembab yang mempunyai kandungan wap air yang tinggi,” katanya.

Sementara itu, Abu Bakar berkata, pameran tersebut memberi pendedahan kepada orang ramai terutama golongan muda terhadap kepentingan data dalam kehidupan seharian yang kini saling berhubung menggunakan teknologi.

“Masyarakat akan datang tidak lagi bergantung kepada persepsi dan berita-berita yang tidak sahih sebaliknya akan menganalisis data sebelum membuat sebarang keputusan,” katanya.