Bagaimana anda tahu mengenai SEBENARNYA.MY?

Logo Kaji Selidik Pembaca

Bagaimana anda tahu mengenai SEBENARNYA.MY?

Bagaimana anda tahu mengenai SEBENARNYA.MY?
Sila respon kepada soalan di atas untuk menutup skrin ini

Show result

Orang ramai serbu kaunter WTD

ORANG ramai berurusan di kaunter sementara Jabatan Akauntan Negara
ORANG ramai berurusan di kaunter sementara Jabatan Akauntan Negara yang dibuka di ruang legar Kementerian Sumber Asli dan Alam Sekitar di Putrajaya, semalam untuk menyemak status wang tak dituntut masing-masing. BERNAMA

PUTRAJAYA 17 Julai – Kaunter Bahagian Wang Tak Dituntut (WTD), Jabatan Akauntan Negara yang dibuka di lobi Kementerian Sumber Asli dan Alam Sekitar di sini hari ini diserbu oleh orang ramai untuk menyemak wang status WTD masing-masing.

Kaunter yang dibuka dari pukul 11 pagi sehingga 2 petang untuk hari ini sahaja itu merupakan satu usahasama antara Jabatan Akauntan Negara dengan Kementerian Sumber Asli dan Alam Sekitar.

Tinjauan Utusan Malaysia mendapati walaupun kaunter tersebut dibuka khusus untuk warga ke­menterian, tetapi orang ramai se­kitar Lembah Klang mengguna­kan kesempatan itu untuk meme­riksa WTD yang tidak dituntut sejak bertahun-tahun.

Seorang pegawai teknologi maklumat, Farah Sulaiman, 31, berkata, langkah tersebut merupakan usaha terbaik kerana masih ramai orang tidak mengetahui kewujudan WTD.

“Kadangkala kita lupa bahawa kita mempunyai simpanan atau dividen yang disimpan, sedangkan ia tidak pernah dituntut,” katanya.

Bagi Norbaayah Shukur, 35, dia mempunyai WTD berjumlah RM20 iaitu hasil dividen saham yang tidak dituntut sejak 20 tahun lalu.

“Walaupun jumlah ini kecil, tetapi akhirnya saya ketahui wang itu tidak hilang, sebaliknya disimpan kerajaan,” ujarnya.

Selain itu, seorang lagi penjawat awam, Rohani Ali, 31, meminta Jabatan Akauntan Nega­ra untuk memperbanyakkan kaun­ter itu di seluruh negara terma­suk mewujudkan satu laman se­­sawang atau aplikasi telefon un­tuk memeriksa WTD.

Artikel Berkaitan
Video Pilihan
Artikel Lain