J. SOLOMON
J. SOLOMON

Setiausaha Agungnya, J. Solomon berkata, cuti yang dipohon itu tidak akan menjejaskan sektor berkenaan memandangan jabatan-jabatan kerajaan juga ditutup pada hari berkenaan.

Beliau memberitahu Bernama bahawa sekolah juga ditutup selama seminggu dan wajarlah pekerja bank dibenarkan menikmati pelepasan tambahan untuk bersama keluarga dan rakan mereka.

Solomon mendakwa jika mereka diarahkan bekerja pada hari berkenaan, produktiviti akan terjejas kerana mereka berada dalam mood beraya, mahu balik awal untuk bersama keluarga dan rakan.

"Justeru, adalah lebih wajar jika mereka diberikan pelepasan supaya dapat kembali bekerja dengan gembira selepas berehat," katanya.

Solomon mengulas pengumuman kerajaan bahawa penjawat awam persekutuan dan negeri yang hari bekerja biasa dari Isnin hingga Jumaat, diberikan pelepasan khas pada 8 Julai jika hari Raya disambut pada 6 Julai.

Dalam pekeliling, Jabatan Perkhidmatan Awam berkata, pelepasan khas itu hanya untuk tahun ini dan tidak dijadikan turutan atas apa sahaja tujuan pada masa depan.

Sementara itu, Persekutuan Majikan-Majikan Malaysia berkata, majikan sektor swasta tidak perlu mengikuti langkah kerajaan kerana pelepasan itu tidak diwartakan. - BERNAMA