Pesta itu meletakkan sasaran untuk mengumpulkan lebih 3,500 peminat minuman keras itu dan bakal diadakan di sebuah pusat membeli-belah di Sri Hartamas.

Penganjuran tersebut mendapat bantahan keras daripada netizen kerana ia bertentangan dengan nilai-nilai moral masyarakat negara ini.

Para netizen juga menyatakan, walaupun terdapat pernyataan di laman Facebook berkaitan yang menyatakan acara tersebut dikhususkan untuk mereka yang bukan beragama Islam, tiada jaminan yang dapat diberikan ia tidak memberikan kesan negatif kepada masyarakat baik Islam mahupun bukan Islam.

Antara yang membantah acara ialah peguam, Mohd Luttfi Abdul Khalid yang menyatakan sekiranya penganjuran pesta arak ini tidak disekat, ia akan menjadi amalan tahunan dan menular kepada generasi muda-mudi Islam khususnya.

“Sudahlah arak senang didapati di kedai-kedai dan pasar raya, namun menjadikan pemabukan arak sebagai satu pesta tahunan bahkan akan menjadikan masalah sosial semakin kronik. Amalan ini bukan satu ciri masyarakat bertamadun,” kata beliau dalam muat naik laman Facebook miliknya. - UTUSAN ONLINE