Pernahkah anda dengar tentang SEBENARNYA.MY

Logo Kaji Selidik Pembaca

Pernahkah anda melayari portal SEBENARNYA.MY ?

Pernahkah anda dengar tentang SEBENARNYA.MY ?
Sila respon kepada soalan di atas untuk menutup skrin ini

Show result

Najib berbuka puasa dengan pesara kerajaan

Najib berbuka puasa dengan pesara kerajaan
Gambar ihsan NAJIBRAZAK.COM

KUALA LUMPUR 14 Jun - Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak semalam mengambil kesempatan berbuka puasa dengan pesara kerajaan termasuk juga mereka yang pernah berkhidmat bersama beliau ketika Najib mula menjadi ahli politik dan berperanan dalam kerajaan.

Perdana Menteri dalam blog peribadinya berkata, beliau turut berkongsi dengan para pesara kerajaan tersebut mengenai penambahbaikan yang telah kerajaan lakukan kepada Skim Faedah Persaraan bagi penjawat awam sejak tahun 2009.

“Antaranya, pemberian pencen kepada pegawai lantikan selepas 12 April 1991 yang bersara pilihan diawalkan daripada tarikh mencapai umur persaraan wajib kepada tarikh mencapai umur 55 tahun.

“Selain itu, pembayaran pencen terbitan juga dipanjangkan daripada tempoh 12 tahun setengah kepada 20 tahun daripada tarikh persaraan kepada balu atau duda yang dikahwini dalam persaraan,” katanya dalam blog di www.najibrazak.com di sini semalam.

Tambahnya, kenaikan kadar pencen sebanyak dua peratus turut diberikan setiap tahun mulai 2013 selain kenaikan gaji tahunan bagi pegawai yang bersara wajib pada tarikh sehari sebelum persaraannya untuk pegawai yang belum menerima pergerakan gaji bagi tahun tersebut.

Jelasnya, beliau percaya ini menunjukkan kerajaan sentiasa mengambil berat kebajikan pesara-pesara kerajaan yang telah berbakti kepada negara. - UTUSAN ONLINE

Artikel Berkaitan
Video Pilihan
Artikel Lain