Dalam majlis itu mereka menerima sumbangan wang tunai agar dapat menyambut Aidilfitri dalam suasana lebih menceriakan.

Pengerusi masjid, Hamid Johary berkata, pemberian sumbangan kali ini dibuat secara beramai-ramai di masjid dan tidak lagi dari rumah ke rumah.

“Kami memberi sumbangan sebegini termasuk semasa menjelang pembukaan seai sekolah menggunakan tabung masjid yang sebahagiannya juga untuk menambah baik masjid dan urusan pentadbiran,” katanya.

Selepas penyampaian sumbangan, disusuli tazkirah oleh imam masjid, Abdul Hadi Salleh sebelum jamuan berbuka puasa dan solat maghrib.

Sementara itu Melati Awang Noh, 41, berkata, ini kali pertama menerima dia dan anak-anak sumbangan dari Masjid Jamek Cukai sejak kematian suami awal tahun lepas.

Beliau yang tinggal di kediaman Flat Dusun Nyior dan bekerja sebagai kerani mengucapkan terima kasih diatas keprihatinan jawatankuasa maajid.

“Sumbangan ini dapatlah membeli pakaian buat dua anak saya, Nur Izah-Izzati Maliki, 12, dan Nur Aisyah Izzatul Maliki, 7,” ujarnya.

Bagi Zaimah Omar, 54, pula, ini merupakan sumbangan raya kali keempat yang diterima.

“Makcik ada 11 anak hasil dua perkahwinan. Dua orang anak hasil perkahwinan pertama tinggal bersama nenek mereka. Sembilan lagi tinggal bersama makcik.

“Lima masih bersekolah dan Alhamdulillah hari ini empat anak makcik menerima sumbangan dari pihak masjid,” ujarnya. - UTUSAN ONLINE