Ini kerana peniaga yang menjalankan perniagaan makanan secara kecil-kecilan pastinya tidak mampu membiayai denda tersebut malah dalam masa sama mereka hanya boleh menasihatkan pelanggan namun tidak boleh memaksa pelanggan mematuhi arahan larangan merokok.


Untuk itu, persatuan Pedagang ASEAN (Perda-ASEAN) mahu kerajaan mengkaji semula kadar denda terutama bagi peniaga di warung-warung.


Presiden Perda-ASEAN, Datuk Moehamad Izat Emir menyifatkan, tindakan mengenakan denda kepada peniaga kecil sebagai tidak wajar dan membebankan. 


“Walaupun kerajaan turut menjamin denda turut dikenakan kepada perokok iaitu sebanyak RM10,000 atau penjara tidak melebihi dua tahun namun ini tidak bermakna pelanggan akan mematuhinya.


“Sebaliknya, peniaga yang akan terkena tempias jika pelanggan ingkar kerana mereka tidak boleh mengawal pelanggan untuk mengikut peraturan yang dilaksanakan oleh kerajaan,” katanya dalam satu kenyataan di sini hari ini.


Tambahnya lagi, bagi papan tanda larangan merokok pula, kerajaan perlu memberi kelonggaran kepada peniaga kecil antaranya memberikan papan tanda tersebut secara percuma.


“Ini perlu kerana pendapatan golongan ini (peniaga kecil) tidak begitu besar jika dibandingkan dengan peniaga lain,”katanya. - UTUSAN ONLINE -