Dalam beberapa minggu kebelakangan ini, kita telah melihat keganasan yang digerakkan oleh kumpulan militan Rohingya di wilayah Rakhine.


Operasi keselamatan yang berikutnya telah menimbulkan banyak kematian orang awam yang tidak bersalah dan kehilangan ribuan orang. Malaysia amat prihatin terhadap keganasan tanpa sengaja yang dilakukan terhadap Rohingya semasa operasi keselamatan ini. 


Respon yang tidak seimbang ini telah mengakibatkan krisis kemanusiaan berskala besar. Keganasan di sana telah mencetuskan pergerakan besar orang ke negara jiran.


Sejak keganasan yang bermula pada 25 Ogos, lebih daripada 400,000 Rohingya terpaksa melarikan diri dari rumah mereka dan melintasi sempadan ke Bangladesh. 


Saya ingin mengambil kesempatan ini untuk memuji usaha mulia Bangladesh untuk menangani nasib Rohingya. Ini telah mendapat perhatian antarabangsa yang meluas dari banyak negara yang telah menjanjikan bantuan kemanusiaan.


Malaysia telah menghantar penghantaran bantuan kemanusiaan yang pertama yang tiba di Chittagong pada 9 September, dan banyak lagi akan diteruskan. 


Malaysia yang juga merupakan anggota ASEAN mengulangi kesediaan untuk memberi sokongan dan membantu Kerajaan Myanmar untuk menangani cabaran kompleks di wilayah Rakhine. 


Keadaan di Rakhine mesti ditangani dengan segera. Keadaan yang tidak menentu memberikan asas untuk pengambilan pelampau. Fakta yang terkenal ialah Daesh kini berusaha menjadikan Asia Tenggara dan Asia Selatan sebagai sarangnya. Sekiranya ini berlaku, Malaysia dan negara-negara jiran akan menanggung ketidakstabilan yang serius di rantau ini. 


Atas sebab inilah, Malaysia meminta kerajaan Myanmar menghentikan tindakan ketenteraan dengan serta-merta dan membenarkan akses yang tidak dikawal untuk penghantaran bantuan kemanusiaan. 


Kami mendesak kerajaan Myanmar untuk memastikan pemulangan semua pelarian dengan keselamatan dan maruah kepada wilayah Rakhine, termasuk pemulihan status mereka sejak pembatalan hak mereka pada tahun 1982. 


Hak-hak tersebut mesti diselesaikan tanpa halangan. Ini adalah untuk memastikan status kewarganegaraan Rohingya tidak dapat diubah.


Kami juga menyeru Kaunselor Aung San Suu Kyi untuk melaksanakan segera semua cadangan Suruhanjaya Penasihat di Rakhine State yang dipengerusikan oleh Kofi Annan. 


Mereka yang melakukan kejahatan terhadap kemanusiaan mesti dipertanggungjawabkan dan dibawa ke muka pengadilan. 


Kita mesti bertindak sekarang. Kita mesti bergerak melampau retorik. Kita mesti menyelamatkan nyawa. Kita mesti memastikan tanah Rohingya yang diwariskan nenek moyang mereka dipulihkan.