Menteri Belia dan Sukan Khairy Jamaluddin berkata program dengan kerjasama Celcom Axiata Berhad merupakan kempen keselamatan dalam talian untuk generasi muda, dilaksanakan lebih awal walaupun TN50 hanya akan dilancarkan September ini.

“Ia antara idea yang datang daripada dialog TN50 sejak tahun lepas. Ada banyak lagi tetapi Celcom yang pertama menyahut aspirasi ini untuk dilaksanakan sebelum pelancaran TN50 sendiri,” katanya pada perasmian program ‘Parents Unite for Online Safety’ di Menara Celcom di sini.

Turut hadir Ketua Pegawai Eksekutif Celcom Axiata Berhad, Michael Kuehner.

Melalui program tersebut 175 Pusat Internet 1Malaysia (PI1M) di seluruh negara akan dilengkapi KidSafe, iaitu aplikasi penapisan Internet.

Program tersebut turut mendapat kerjasama pertubuhan bukan kerajaan, Brainy Bunch International Islamic Montessori, Protect and Save Children dan Kumpulan Wanita IKRAM.

Maklumat lanjut mengenai program tersebut boleh didapati di www.celcom.com.my/personal/services/kidsafe.

Sementara itu, Khairy berkata terdapat beberapa lagi aspirasi janaan TN50 dengan kerjasama syarikat swasta dan syarikat berkaitan kerajaan akan diumum dalam masa dua hingga tiga minggu akan datang.

“Ia akan dilaksanakan sebelum aspirasi belia TN50 dilancarkan awal bulan depan,” katanya. – BERNAMA