Difahamkan, dua kanak-kanak perempuan dan seorang lelaki berusia antara dua hingga enam tahun tinggal bersama ibu bapa mereka yang berasal dari Sabah serta seorang lagi adik berusia empat bulan.

Kisah tiga beradik itu menjadi tular dalam Facebook apabila seorang pengguna mendakwa kanak-kanak berkenaan ditinggalkan dalam keadaan sudah beberapa hari tidak mandi dan hanya makan nasi berlaukkan kicap.

Dakwa pengguna laman sosial itu, ibu kanak-kanak ber­ke­naan yang juga seorang mualaf bekerja di sebuah kilang di Ge­lang Patah, manakala bapanya dipertanggungjawabkan untuk menjaga kanak-kanak terbabit namun meninggalkan mereka dalam keadaan tidak terurus.

Pegawai Kebajikan Ma­sya­rakat Daerah Johor Bahru, Normawarni Mahat berkata, siasatan mendapati tiga beradik itu ditinggalkan di sebuah bilik sewa rumah kedai berkenaan tanpa pengawasan orang dewasa.

“Pelindung kanak-kanak JKM ke tempat tinggal mereka bersama anggota polis dari Balai Polis Larkin selepas menerima maklumat pada Rabu lalu.

“Pemerhatian kami juga men­­dapati mereka kekurangan makanan, pakaian dan penjagaan. Mereka juga melihat ke­adaan kanak-kanak yang di­biarkan tanpa pengawasan yang se­­wajarnya dan kes tersebut disiasat di bawah Akta Kanak-Kanak 2001,” katanya.

Seorang penghuni bilik sewa di rumah kedai berkenaan, Mohamad Faizul Mohamad, 34, berkata, nasib malang tiga beradik itu disedari seorang penyewa bilik sebelah apabila mendengar bunyi pinggan pecah dari bilik yang didiami kanak-kanak tersebut.

Curiga dengan keadaaan itu, penyewa bilik itu bergegas memberitahu dia dan isterinya, Intan Yasyirah Sumadi, 28, sebelum mereka memeriksa bilik berkenaan.

“Pintu bilik berkunci, nasib baik pembantu rumah sewa ada kunci pendua dan kami boleh masuk ke dalam serta amat terkejut apabila melihat keadaan tiga beradik ini ditinggalkan ibu bapa mereka dalam keadaan tidak terurus.

“Mereka terbaring dalam keadaan lapar selain berbau busuk dipercayai tidak dimandikan selain mendapati mereka hanya makan nasi berlauk kicap,” katanya.

Mohamad Faizul memberitahu, keluarga berkenaan baru sahaja menyewa bilik tersebut sejak hujung bulan lalu.

“Mereka hidup dalam ke­adaan serba kekurangan, saya percaya mereka tidak akan berbuat demikian sekiranya tidak ada masalah,” katanya.