Siti Zabedah Kassim

Pengarah Jawi, Abdul Aziz Jusoh berkata, masyarakat umum telah menyuarakan kegelisahan mereka kepada pihaknya berhu­bung dakwaan Siti Kassim itu dan meminta Jawi segera menyelesaikannya.

“Sebagai pihak diberikan kuasa untuk menjaga keharmonian Islam, Jawi akan mendapatkan keterangan mengenai dakwaan tersebut sebelum memutuskan tindakan bersesuaian menurut undang-undang.

“Tindakan ini akan dilakukan ke atas sesiapa yang menimbulkan kekeliruan dalam perkara agama Islam tanpa memilih sama ada mempunyai latar belakang pendidikan Islam ataupun sebaliknya,” katanya dalam kenyataan di sini hari ini.

Siti Kassim dalam ucapan selamat hari rayanya baru-baru ini mendakwa bahawa al-Quran tidak pernah menyatakan mimpi Nabi Ibrahim AS untuk mengorbankan anaknya, Nabi Ismail adalah daripada Tuhan.

Abdul Aziz berkata, Jawi menasihatkan sesiapa juga agar sebelum sesuatu pandangan mengenai hukum-hakam yang berlawanan dengan kefaha­man­ umum hendak dilontarkan, mereka perlulah merujuk terlebih dahulu kepada pi­hak berkuasa.

“Ini termasuk­lah Jabatan Mufti, Jabatan Kemaju­an Islam Malaysia (Jakim), jabatan-jabatan agama tiap negeri atau pihak berkuasa agama setempat.

“Pendekatan ini perlu diamal­kan agar kekeliruan dalam mas­yarakat tidak akan berlaku,” katanya.

Menurutnya, pandangan yang mengelirukan itu boleh me­nim­bulkan kegelisahan dalam masyarakat dan ketenteraman ne­gara akan tergugat.