Mohd. Shaid Rosli
Mohd. Shaid Rosli 

Mengikut Akta Dadah Berbahaya 1952, kata Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Jeram, Mohd. Shaid Rosli telah dinyatakan bahawa mana-mana jabatan kerajaan boleh membuat penanaman ganja bagi tujuan perubatan.

Untuk tujuan itu, kata beliau, satu kajian bagi penanaman ini telah dilaksanakan oleh Pengarah Pusat Racun Negara Universiti Sains Malaysia (USM), Prof. Datuk Dr. Mohamed Isa Abd. Majid dengan kerjasama sebuah syarikat tempatan dalam usaha menjadikan industri ini sebagai tanaman komersial untuk tujuan penyelidikan perubatan serta eksport.

“Apa yang penting, kajian ini dibolehkan sekiranya mendapat kelulusan menteri.

“Memandangkan Menteri Kesihatan, Datuk Dr. Dzulkefly Ahmad merupakan Ahli Parlimen Kuala Selangor, jadi kerajaan negeri boleh memberi kerjasama untuk berbincang mengenai penanaman, pemprosesan serta pengeksportan ganja yang dapat memberi pulangan lumayan,” katanya ketika membahaskan ucapan junjung kasih atas titah Sultan Selangor pada Persidangan Dewan Undangan Negeri Selangor semalam.

Mengulas lanjut, Mohd. Shaid berkata, tanaman ganja dapat memberi pulangan besar iaitu sekitar RM9 juta setahun bagi keluasan tanah satu ekar yang meliputi tiga kali proses penuaian.

Beliau berkata, jumlah ini dilihat melebihi pulangan tanaman sawit yang hanya memperoleh sekitar RM3,000 bagi tanaman berkeluasan satu ekar.

“Sekiranya Selangor dapat mengusahakan lebih daripada 100 ekar, kita akan jadi pengeluar ganja terbesar di negara ini yang turut memberi pulangan lumayan,” katanya.

Dalam pada itu, Mohd. Shaid berkata, lokasi bagi penanaman dan pemprosesan juga dicadangkan dilaksanakan di satu kawasan dan ia hanya boleh diakses oleh pihak tertentu sahaja.

POKOK GANJA

TANAMAN pokok ganja untuk tujuan perubatan boleh dilaksanakan mengikut Akta Dadah Berbahaya 1952. - GAMBAR HIASANA/GOOGLE

Tambah beliau, pelaksanaan ini juga akan memberi peluang pekerjaan kepada orang ramai khususnya rakyat di negeri ini.

“Jangan risau mengenai pasaran gelap dan sebagainya kerana kita perlu ketatkan sahaja sistem agar tidak berlaku ketirisan serta penagihan di kalangan masyarakat,” katanya. - UTUSAN ONLINE