AZIZAH MOHD. DUN

Timbalan Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, Datuk Azizah Mohd. Dun berkata, pihak bertanggungjawab perlu mengambil tindakan serta-merta ke atas 13 hotel bertaraf empat dan lima bintang yang mengamalkan polisi larangan bertudung semasa bekerja.

“Siasatan yang dilakukan sebelum ini mendapati terdapat 13 hotel yang mengamalkan polisi la­rangan bertudung. Jadi kesemua pengusaha hotel-hotel terlibat perlu dipanggil selain mengeluarkan arahan supaya mereka membatalkan polisi tersebut dengan segera.

“Penerangan yang menyeluruh perlu diberikan kepada pengusaha hotel-hotel terbabit bahawa lara­ngan yang diamalkan dalam perniagaan masing-masing itu bersifat diskriminasi terhadap golongan wanita dan ia sama sekali tidak boleh diamalkan di Malaysia,” katanya ketika dihubungi Utusan Malaysia di sini hari ini.

Beliau diminta mengulas mengenai tindakan beberapa NGO dan kesatuan sekerja berpe­ngaruh di negara ini memberi kata dua kepada Kementerian Sumber Manusia supaya menyelesaikan segera isu larangan pekerja Islam bertudung di sektor perhotelan tanpa perlu menunggu sehingga Akta Kerja 1955 dipinda.

NGO terbabit yang diketuai Majlis Perhubungan Rangkaian Kesatuan Sekerja Antarabangsa Malaysia (UNI-MLC) mahu kementerian terlibat mengarahkan Persatuan Hotel Malaysia (MAH) membatalkan serta-merta lara­ngan yang jelas bertentangan Perlembagaan Persekutuan.

Dalam pada itu Azizah yang juga Naib Ketua Wanita UMNO memberitahu, pihaknya bersedia bekerjasama dengan mana-mana pihak bagi menyelesaikan isu tersebut dengan segera.

“Buat masa ini, kementerian belum menerima sebarang aduan atau laporan daripada mangsa namun bersedia untuk bekerjasama bagi menyelesaikan isu ini,” katanya.