Dayang, 52, telah selamat menjalani pembedahan untuk mendermakan buah pinggang sebelah kanan kepada suaminya, Rosman Yalil, kelmarin.

Pembedahan yang dilakukan di Pusat Perubatan Prince Court di sini mengambil masa sekitar empat jam.

Dayangku Intan atau nama sebenarnya, Tengku Intan Tengku Abdul Hamid membantu suaminya yang sebelum itu telah disahkan mengalami kegagalan fungsi kedua-dua belah buah pinggang semenjak Jun lalu.

Nash yang merupakan ahli Pemegang Amanah Yayasan Kebajikan Artis Tanah Air (YKAT) hadir bersama Pengerusi YKAT,  Datuk DJ Dave,  melawat penyanyi tersebut di hospital berkenaan di sini hari ini.

Kedua-dua penyanyi tersohor ini berkongsi perasaan dengan Dayang, yang disifatkan sebagai artis wanita yang cukup banyak memberi sumbangan kepada anggota masyarakat melalui bidang kesenian.

"Dayang adalah isteri yang sangat baik dan sangat menyayangi suaminya dan keluarganya. Kita doakan semoga mereka berdua kekal bahagia dalam melayari rumahtangga selepas menjalani pembedahan yang penuh risiko ini,"

"Saya percaya pengorbanan kasih yang dilakukan oleh beliau akan menjadi inspirasi kepada ramai lagi wanita di luar sana," kata DJ Dave pula.

Mereka turut menghulurkan sumbangan daripada pihak Yayasan kepada penyanyi berkenaan.

Yang turut hadir adalah presiden Persatuan Wartawan dan Penulis Hiburan Malaysia (WHAM) Datuk Tengku Khalidah Tengku Bidin. - UTUSAN ONLINE