Tinjauan di daerah ini mendapati Sungai Tembeling yang terletak berdekatan Kampung Bukit Mat Daling, Kampung Bantai, Kampung Kuala Sat dan Kampung Pagi mulai kering dan menampakkan dasarnya sehingga menyekat aliran air.

Fenomena itu juga menyebabkan bot penambang terkandas dan kegiatan ternakan ikan sangkar mula berdepan risiko apabila hidupan akuakultur berkenaan mati.

Pemandu bot penambang Kampung Kuala Sat, Zulkifli Jamaludin, 52, berkata, jika fenomena cuaca panas berterusan tiga bulan lagi, berkemungkinan air sungai kering dan kegiatan pengangkutan air lumpuh.

“Hal ini juga membimbangkan apabila pelancong tidak akan berkunjung ke sini dalam tempoh tersebut dan kami mungkin kehilangan pendapatan,” katanya ketika ditemui di Kampung Kuala Sat di sini hari ini.

Menurut Zulkifli, fenomena cuaca panas jarang dihadapi penduduk kawasan itu dan tahun ini, kejadian gelombang haba turut menjejaskan pendapatan penoreh getah selain nelayan ikan air tawar.

Sementara itu, senario yang sama berlaku di Sungai Kechau, Lipis apabila cuaca panas berterusan menyebabkan Sungai Jelai dan Sungai Kechau mulai surut dengan ketara.

Salah seorang penduduk Kampung Kechau, Mohd. Asri Jaafar, 50, berkata, keadaan itu menyebabkan penduduk Kechau beralih ke sungai untuk mencari rezeki kerana hasil pertanian merosot termasuk pokok getah tidak mengeluarkan susu.

“Kita juga mencari siput-siput sedut di dalam pasir dan ikan yang tidak mampu bergerak jauh dan berlindung di celah-celah batu dan tunggul kayu kerana kepanasan,” katanya.