KUALA LUMPUR, 15 OKTOBER 2016 -Penceramah Simposium Hartanah Utusan 2 (SHU2), Faizul Azwan Ridzuan berucap ketika program Simposium Hartanah Utusan Ke-2 di Ibu Pejabat Utusan Melayu (M) Berhad di sini hari ini.GAMBAR - AMIR KHALIDWARTAWAN - MAISARAH & SITI ROHAIZAH (AM, UTUSAN) - ZUNAIDAH ( EKONOMI, UTUSAN )

Ketua Eksekutif dan Pengasas FAR Capital Sdn. Bhd, Faizul Azwan Ridzuan berkata, antaranya ialah insentif khas kepada pemaju swasta untuk membina rumah mampu beli berharga antara RM250,000 hingga RM400,000.

Katanya, inisiatif itu dapat membantu belia yang berumur 35 tahun ke bawah untuk memiliki rumah pertama.

“Dalam keadaan ekonomi tidak menentu ketika ini, saya harap kerajaan dapat beri insentif khas pada bajet kali ini sekali gus membantu golongan sasaran memiliki kediaman,” katanya pada Simposium Hartanah Utusan 2016 (SHU 2016) di sini hari ini.

Menurut Faizul, adalah penting bagi orang ramai untuk mempunyai ilmu hartanah terlebih dahulu bagi mengelakkan mereka tertipu atau terjebak dengan skim cepat kaya.

Katanya, hartanah adalah pelaburan jangka panjang dan keuntungannya tidak boleh dilihat dalam sekelip mata.

“Untuk melabur juga, jangan tunggu sehingga 2018 sebab mengharapkan harga akan jatuh. Tetapi kebarangkalian itu adalah amat tipis kerana berdasarkan data sebelum ini, hanya ada satu era kejatuhan iaitu 1997 hingga 1999.

“Hakikatnya tidak perlu sehingga 2018, beli jika mampu pada hari ini. Pada masa sama, pastikan siapkan diri dengan ilmu pelaburan hartanah supaya dapat membuat persediaan pada masa hadapan,” katanya.