Pernahkah anda dengar tentang SEBENARNYA.MY

Logo Kaji Selidik Pembaca

Pernahkah anda dengar tentang SEBENARNYA.MY ?

Pernahkah anda dengar tentang SEBENARNYA.MY ?
Sila respon kepada soalan di atas untuk menutup skrin ini

Show result

Aspek keselamatan di tempat kerja perlu diutamakan

Utamakan keselamatan tempat kerja
MENTERI Sumber Manusia, Datuk Seri Richard Riot Jaem ketika berucap pada Majlis Sambutan Hari Sedunia Bagi Keselamatan dan Kesihatan Di Tempat Kerja Kebangsaan 2017 di sebuah hotel hari ini. - UTUSAN ONLINE/MOHAMAD HARITH MOHAMAD NIZAR

MELAKA 20 April - Majikan bertanggungjawab untuk menyediakan tempat kerja yang selamat dan sihat kepada kesemua pekerja mereka bagi mengelakkan sebarang kejadian kemalangan.

Sehubungan itu, Menteri Sumber Manusia, Datuk Seri Richard Riot Jaem menyarankan semua majikan untuk menyediakan peruntukan khas dari segi sumber manusia dan kewangan untuk membangunkan serta menguruskan sistem pengurusan keselamatan pekerja di tempat masing-masing.

“Pihak majikan perlu melihat daripada sudut yang positif di mana pembangunan sistem pengurusan keselamatan dan kesihatan di tempat kerja adalah satu pelaburan penting bagi mencegah kemalangan dan penyakit pekerjaan daripada berlaku,” katanya.

Belia berkata demikian ketika berucap pada Majlis Sambutan Hari Sedunia Bagi Keselamatan dan Kesihatan Di Tempat Kerja Kebangsaan 2017 di sebuah hotel di sini hari ini.

Yang turut hadir, Timbalan Menteri Sumber Manusia, Datuk Seri Ismail Abd. Muttalib dan Pengerusi Jawatankuasa Hal Ehwal Syarikat, Sumber Manusia dan Pertubuhan Bukan Kerajaan (NGO) negeri, Datuk M.S. Mahadevan. - UTUSAN ONLINE

Artikel Berkaitan
Video Pilihan
Artikel Lain