Menurut kenyataan daripada Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) negeri, mangsa dikenali sebagai Nazri Omar, 49, dari Selangor disahkan meninggal dunia oleh pegawai perubatan pada pukul 5.40 petang.

“Bomba menerima laporan pada pukul 1.15 petang bahawa seorang pendaki dipercayai terpisah dan hilang daripada kumpulannya di Kilometer 8 semasa turun dari puncak Gunung Kinabalu.

“Bertindak atas maklumat tersebut pasukan bomba bantuan, kakitangan Taman-Taman Sabah (TTS) dan malim gunung telah pergi ke tempat kejadian,” kata jabatan itu dalam satu kenyataan di sini malam ini.

Tambah jabatan itu lagi, mangsa dibawa turun dari puncak Gunung Kinabalu menggunakan kemudahan usungan oleh anggota penyelamat berkenaan yang diketuai oleh Pegawai Bomba Kanan I. Rashedee Engsoi.

Katanya, kumpulan operasi yang membawa mangsa tiba di Pintu Timpohon pada pukul 5.40 petang dan dibawa menaiki ambulans ke Hospital Ranau, namun disahkan meninggal dunia oleh doktor perubatan.

Tambahnya, sebanyak 16 anggota bomba dan pasukan bomba bantuan, sembilan malim gunung dan lapan anggota pasukan mencari dan menyelamat (TTS) terlibat dalam operasi itu. - UTUSAN ONLINE