Gurpreet Singh, 38, membuat pengakuan tersebut selepas kedua-dua pertuduhan yang didakwa dilakukan di sekitar Jalan Tun Perak di sini pada pukul 8 malam, 17 Oktober lalu selesai dibacakan kepadanya di hadapan Hakim Dr. Gan Chee Keong.

Mengikut pertuduhan, lelaki itu bersama tiga lagi yang masih bebas didakwa merompak seorang buruh warga Bangladesh, Golam Haider Chowdhury, 29, dengan melarikan wang tunai RM630 milik mangsa.

Pertuduhan terhadapnya dikemukakan oleh Timbalan Pendakwa Raya, Muhammad Firdaus Yaacub mengikut Seksyen 395 Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman penjara sehingga 20 tahun dan boleh juga dikenakan sebat.

Tertuduh juga didakwa menyamar sebagai pegawai polis kemudian memperkenalkan diri kepada mangsa dan pertuduhan itu dikemukakan mengikut Seksyen 170 kanun sama yang membawa hukuman penjara dua tahun atau denda atau kedua-duanya.

Mahkamah tidak membenarkan Gurpreet diikat jamin ekoran tiada penjamin hadir dan menetapkan 29 November ini untuk sebutan kes. -UTUSAN ONLINE