Tertuduh, Mohamed Mustafa Abdul Kadir, 57, yang merupakan Naib Ketua UMNO Bahagian Bakri, Muar bagaimanapun mengaku tidak bersalah terhadap pertuduhan tersebut.

Mengikut pertuduhan, tertuduh didakwa memberikan dadah jenis methamphetamine kepada diri sendiri kira-kira pukul 6 petang di Cawangan Narkotik Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) negeri, 1 Ogos 2016.

Bagi kesalahan tersebut, tertuduh didakwa mengikut Seksyen 15(1)(a) Akta Dadah Berbahaya 1952 dan boleh dihukum di bawah Seksyen 15(1)(b) dibaca bersama Seksyen 38B akta yang sama yang memperuntukkan hukuman penjara maksimum dua tahun atau denda tidak melebihi RM5,000 atau kedua-duanya sekali dan perintah pengawasan selama tidak lebih daripada tiga tahun.

Pendakwaan dikendalikan oleh Timbalan Pendakwa Raya, Shazreen Nadia Saaban, manakala tertuduh diwakili peguam, Salmi Hamdan Sabran.

Selepas mendengar rayuan kedua-dua belah pihak, Majistret Mohd. Firdaus Saleh. membenarkan jaminan sebanyak RM2,000 dengan seorang penjamin dan menetapkan 27 April ini untuk sebutan semula kes dan serahan dokumen. - UTUSAN ONLINE