Namun, Tabung Kanak-Kanak Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNICEF) melahirkan kebimbangan mengenai nasib kira-kira 375,000 kanak-kanak yang masih memerlukan banyak bantuan bagi meneruskan kehidupan.

Wakil UNICEF ke Indonesia, Debora Comini berkata, kehidupan ratusan ribu kanak-kanak di Sulawesi Tengah masih jauh untuk kembali normal kerana ramai antara mereka hilang tempat tinggal, tidak bersekolah dan memerlukan sokongan moral bagi menghilangkan trauma atas bencana yang berlaku.

“Dianggarkan lebih 1,500 buah sekolah musnah menyebabkan 184,000 pelajar tidak mempu­nyai tempat untuk bersekolah.

“Sehubungan itu, kami giat menghulurkan bantuan secepat yang boleh kepada golongan tersebut kerana kami bimbang akan nasib mereka pada masa depan,” katanya.

Satu daripada langkah yang diambil UNICEF adalah menggalakkan golongan kanak-kanak kembali ke sekolah.

Jelas Comini, UNICEF sudah mengedarkan kit bantuan persekolahan termasuk alat tulis dan buku.

“Dalam keadaan sekarang, menggalakkan golongan kanak-kanak kembali ke sekolah adalah satu daripada usaha untuk membantu mereka menjalani kehidupan normal semula,” ujarnya.

Selain itu, UNICEF turut bekerjasama dengan kerajaan tempatan untuk menyediakan ke­perluan asas termasuk bekalan air bersih kepada kira-kira 152,000 penduduk memandang­kan sistem perpaipan di Palu musnah teruk akibat bencana yang berlaku. – AGENSI