Zamirul Aliff Mohd. Zaki, 19 , dan seorang lagi remaja berusia 15 tahun mengaku faham akan pertuduhan yang dibacakan di hadapan Majistret Najwa Hashim.

Tiada pengakuan direkodkan kerana perkara itu terletak di bawah bidang kuasa Mahkamah Tinggi.

Mereka didakwa membunuh Nur Amira Abdullah di ladang kelapa sawit di tepi sungai Triang Estate, Bera antara pukul 1.10 pagi dan 3.30 petang, 25 Oktober lalu.

Mereka yang berasal dari Bera, dekat sini didakwa mengikut Seksyen 302 Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman gantung sampai mati, jika sabit ke­salahan.

Najwa menetapkan sebutan semula kes pada 24 Januari ini selepas Timbalan Pendakwa Raya, Siti Hajar Mustaffa memaklumkan pihaknya masih menunggu laporan kimia dan bedah siasat.

Tertuduh yang merupakan pelajar sekolah dan penuntut sebuah kolej tidak diwakili peguam pada prosiding itu. Kedua-dua mereka ditangkap pada 18 Disember.

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah negeri, Senior Asisten Komisioner Othman Nanyan sebelum ini mengesahkan mayat Nur Amira ditemui orang awam dalam keadaan terapung di Su­ngai Triang pada pukul 3.30 petang, 26 Oktober. Nur Amira dilaporkan tidak bersekolah.

Mayat mangsa ditemukan dengan banyak kesan luka tikaman di dada, abdomen, belakang badan, tangan dan kaki. – BERNAMA