Jurugambar Lau Hon Meng dari Singapura dan wartawan Mok Choy Lin dari Malaysia, ditahan pada 27 Oktober bersama-sama jurubahasa mereka dari Myanmar, Aung Naing Soe, dan pemandu, Hla Tin.

Kesemua mereka yang bertugas membuat dokumentari untuk TRT World, anak syarikat Perbadanan Radio dan TV Turki Turkish Radio dan Televisyen Turki Corporation yang bersiaran dalam bahasa Ingeris, ditahan ketika cuba menerbangkan dron berdekatan dengan Parlimen di Naypyitaw, ibu negara Myanmar.

Polis pada awalnya melakukan penyiasatan di bawah pelanggaran peraturan import-eksport yang mengenakan hukuman penjara sehingga tiga tahun tetapi hakim mengubahnya kepada tuduhan baharu iaitu melanggar Akta Penerbangan 1934 Burma yang membawa hukuman maksimum selama tiga bulan.

Satu perbicaraan lain akan diadakan pada 16 November ini untuk memutuskan sama ada mereka juga melanggar peraturan import-eksport.

“Kesemua mereka yang didakwa mengaku salah dengan harapan mereka akan hanya dikenakan denda tetapi terkejut apabila dijatuhi hukuman penjara selama dua bulan,” kata peguam bela, Khin Maung Zaw yang akan merayu supaya hukuman itu dikurangkan kepada denda.

Sebelum perbicaraan berlangsung, Choy Lin memberitahu wartawan di mahkamah bahawa mereka menyesal kerana tidak menghormati undang-undang Myanmar, tetapi mengadu proses undang-undang dibuat secara tidak telus.

“Kami tidak tahu apa yang sedang berlaku dan kami tidak dibenarkan bercakap dengan keluarga kami,

“Kami tidak dijelaskan tentang peraturan dan prosedur. Kami hanya diminta menandatangani kenyataan dalam bahasa Burma yang kita tidak faham,” kata beliau. – REUTERS