Beliau turut mengingatkan bahawa satu-satunya cara supaya masyarakat boleh menerimanya adalah dengan 'mengetahui segala yang berlaku'.

Merkel membuat kenyataan itu di Parlimen, semalam ekoran peningkatan kemarahan gereja Roman Katolik Jerman yang mengesa supaya Pope Benedict mengulas skandal tersebut, yang melibatkan lebih 300 pelajar Katolik mendakwa telah didera secara seksual.

Beliau menegaskan bahawa adalah penting untuk tidak menyalahkan sesiapa, walaupun gereja Katolik dilihat sebagai punca utama dalam skandal ini.

"Saya rasa kita semua bersetuju bahawa penderaan seksual terhadap kanak-kanak tidak boleh diterima dan satu-satunya cara supaya masyarakat boleh menerimanya ialah dengan mengetahui kebenaran dan segala yang berlaku.

"Penderitaan yang dialami oleh mangsa tidak mungkin dapat dipulihkan," kata Merkel.

Sejak beberapa minggu lalu, mangsa-mangsa dari Bavarian Alps hingga ke utara Rhineland setiap hari muncul seorang demi seorang membuat aduan telah didera secara seksual oleh paderi, termasuk di sekolah lelaki Regensburger Domspatzen yang dipimpin oleh adik Pope, Rev. Georg Ratzinger.

"Jangan mengambil mudah masalah ini. Kami perlu berbincang tentang isu sensitif ini dan boleh menawarkan pemberian pampasan kepada mangsa, tetapi masalah utamanya, ia adalah cabaran utama kepada masyarakat Jerman," tambahnya. - AP