Kakitangan firma Songcheng Performance Development yang mengendalikan sebuah taman tema perfileman terbesar di Zhejiang, dibenarkan berbuat demikian sempena hari mengurangkan tekanan, ‘De-stress Day’ yang diadakan pada 23 September lalu.

Menurut portal Mail Online, pelbagai jenis topeng termasuk watak kartun Angry Bird dan Minion dipakai oleh kakitangan syarikat bagi membina keyakinan diri yang lebih tinggi.

Seorang pengurus yang enggan dikenali berkata, program tersebut ternyata membuahkan hasil apabila ramai kakitangan lebih berkeya­kinan apabila berdepan dengan bos masing-masing.

Jelasnya, dia berharap idea ber­kenaan akan membantu kakitangan berasa selesa apabila bertugas terutamanya pada sesi membentangkan pendapat ketika mesyuarat.

“Melalui aktiviti ini, kakitangan boleh menrasai keseimbangan antara kerja dan berhibur.

“Program ini dapat membantu mereka menangani tekanan di tempat kerja,” katanya.

Program itu turut mendapat maklum balas positif daripada pengguna laman sosial Weibo yang ­menyifatkan kakitangan syarikat berkenaan memiliki manfaat yang baik kerana boleh menyembunyikan muka.

“Pihak atasan syarikat itu tidak perlu menunjukkan sebarang emosi terutamanya perasaan marah apabila mereka bermesyuarat bersama. Mereka hanya boleh membuat muka selamba sahaja,” jelas seorang pengguna Weibo.