Mahkamah berkenaan berkata, tidak timbul isu dikriminasi jika sesebuah firma mempunyai peraturan dalaman yang mengharamkan pemakaian tudung dan sebagainya.

Selain itu, ECJ sedang menimbangkan kes seorang wanita Islam, Samira Achbita yang dipecat oleh syarikat keselamatan G4S di Belgium selepas dia berkeras mahu memakai tudung.

Samira dilantik sebagai penyambut tetamu di G4S pada tahun 2003 dan ketika itu, syarikat berkenaan tidak mempunyai peraturan bertulis berhubung larangan pemakaian tudung.

Pada tahun 2006, Samira memberitahu majikannya bahawa dia mahu memakai tudung di tempat kerja dan akhirnya syarikat tersebut mengeluarkan arahan larangan rasmi sehingga menyebabkan Samira dipecat serta-merta.

Sementara itu, kumpulan hak asasi Amnesty Internatio­nal dalam satu kenyataan yang dikeluarkan berkata, tindakan ECJ amat mengecewakan dan bakal mencetuskan lagi isu diskriminasi di benua tersebut.

“Keputusan itu telah membuka pintu belakang kepada amalan prejudis kepada syarikat-syarikat di Eropah,” kata Amnesty dalam kenyataan tersebut.

Sesetengah negara di Eropah seperti Austria sedang mempertimbangkan larangan berhubung pemakaian niqab di kawasan awam manakala Pe­rancis tahun lalu mengharamkan penggunaan baju renang untuk wanita Islam, burkini. – AFP