Laporan media tempatan situasi menjadi semakin buruk dengan lebih lebat akan belarutan untuk sehari lagi sekurang-kurangnya.

Hujan lebat berterusan berlaku di beberapa bahagian barat Jepun menyebabkan kejadian tanah runtuh dan banjir yang menyebabkan ramai mangsa terperangkap serta menyelamatkan diri dengan memanjat ke atas bumbung.

“Kami tidak pernah mengalami hujan seperti ini,” kata seorang pegawai di Agensi Meteorologi Jepun (JMA) pada sidang akhbar.

Sekurang-kurangnya 64 orang terbunuh dan 44 orang hilang, kata penyiar kebangsaan NHK, selepas angka kematian telah diletakkan pada 49 semalam.

Antara yang hilang ialah kanak-kanak lelaki berusia 9 tahun yang dipercayai terperangkap di dalam rumahnya akibat tanah runtuh yang membunuh sekurang-kurangnya tiga orang lain, salah seorang daripada mereka berusia 80-an.

“Apa yang saya miliki adalah apa yang saya pakai,” seorang wanita yang diselamatkan memberitahu televisyen NHK.

“Kami telah melarikan diri ke tingkat dua tetapi kemudian airnya meningkat, jadi kami naik ke tingkat tiga,” katanya.

Kerajaan Jepun menubuhkan sebuah pusat pengurusan kecemasan di pejabat perdana menteri dan kira-kira 54,000 penyelamat dari tentera, polis dan jabatan bomba dihantar di seluruh barat daya barat dan barat Jepun.

“Masih banyak orang yang hilang dan orang lain yang memerlukan bantuan, kami sedang berusaha,” kata Perdana Menteri Shinzo Abe.

Amaran kecemasan untuk hujan lebat di tiga wilayah, dengan 300 mm (11 inci) yang diramalkan turun pada hari Isnin pagi di bahagian pulau utama terkecil Shikoku.

Perintah pemindahan masih diteruskan untuk kira-kira 2 juta orang dan 2.3 juta lagi dinasihatkan untuk berpindah, walaupun hujan telah berhenti dan banjir melanda di beberapa kawasan.

Amaran tanah runtuh dikeluarkan di lebih daripada seperempat daripada wilayah di Jepun.

‘PEMULIHAN’

“Suami saya tidak dapat pulang dari kerja kerana jalan dibanjiri, dan sejak hujan lebat saya tidak mempunyai cukup keberanian untuk berjalan ke pusat pemindahan dengan saya terpaksa menjaga dua bayi,” tulis seorang wanita di Twitter, tanpa memberikan butiran lanjut.

Hujan bermula lewat minggu lepas kerana sisa-sisa taufan yang menjadi hujan lebat bermusim, dengan air panas yang lembap dan mencurah dari Pasifik menjadikannya lebih aktif - corak serupa dengan yang mengakibatkan banjir di barat daya Jepun tepat pada satu tahun yang lalu membunuh berpuluh-puluh mangsa.

Jalan-jalan ditutup dan perkhidmatan kereta api digantung di bahagian barat Jepun. Perkhidmatan kereta api laju Shinkansen, diteruskan pada jadual yang terhad selepas digantung pada hari Jumaat.

Pembuat kereta termasuk Mazda Motor Corp dan Daihatsu Diesel Manufacturing Co menggantung operasi di beberapa loji pada hari Sabtu kerana situasi yang semakin buruk.

Pembuat barangan elektronik, Panasonic Corp berkata satu loji di Okayama, barat Jepun, tidak dapat dicapai kerana penutupan jalan raya, walaupun ia ditutup pada hujung minggu. Keputusan mengenai minggu depan akan dibuat pada hari Isnin.

Walaupun kerajaan Jepun memantau keadaan cuaca dan mengeluarkan peringatan dari peringkat awal, tetapi ia sukar dijangka dan dikawal terutama di kawasan pedalaman yang bergunung-ganang terdedah kepada pelbagai bencana alam. - REUTERS