Sembilan dilaporkan terbunuh malam semalam.

Bantahan yang bermula Khamis lalu di bandar Mashhad, pada awalnya tercetus akibat kemarahan terhadap kenaikan harga barang dan ra­suah sebelum merebak kepada antikerajaan dengan sekurang-kurangnya 22 orang kini disahkan terbunuh manakala kira-kira 450 lagi ditahan oleh pihak berkuasa.

The Guardian melapor­kan antara yang ter­­bunuh termasuk kanak-kanak ber­usia 11 tahun dan seorang anggota polis.

Daripada jumlah yang terbunuh, enam penunjuk perasaan maut dalam kejadian yang disifatkan sebagai cubaan untuk merampas senjata dari balai polis.

Timbalan Gabenor Teheran, Ali-Asghar Naserbakht berkata, seramai 200 orang diberkas pada hari kedua tunjuk perasaan.

Katanya, kira-kira 150 penunjuk perasaan lain ditahan sejak kelmarin manakala ba­kinya pula ditahan semalam.

“Kami percaya situasi di Iran kini lebih baik berbanding beberapa hari lalu. Situasi semalam contohnya adalah lebih tenang,” dakwa beliau.

Seperti beberapa hari lalu juga, polis terpaksa menggunakan gas pemedih masa serta meriam air untuk menyuraikan kumpulan penunjuk perasaan yang berkumpul di Engheleb Square, Teheran.

Situasi sama dilaporkan turut berlaku di beberapa buah bandar lain di seluruh Iran apabila penunjuk perasaan bertempur dengan polis hingga memaksa pihak berkuasa terpaksa menggunakan kekerasan untuk meredakan keadaan.

Laporan BBC mendakwa tunjuk perasaan yang berlaku di beberapa buah seluruh Iran adalah yang terbesar sejak pertikaian tentang pilihan raya presiden pada tahun 2009.

Sementara itu, beberapa penunjuk perasaan mendakwa, tindakan mereka berhimpun di jalanan itu sebagai alternatif untuk menyuarakan rasa tidak puas hati mereka terhadap kerajaan, lapor Al-Jazeera.

“Ini (tunjuk perasaan) adalah lebih baik daripada berdiam diri,” kata Milad yang terkena semburan gas pemedih mata oleh pihak berkuasa dalam tunjuk perasaan itu. – AGENSI