Pernahkah anda melayari portal SEBENARNYA.MY

Logo Kaji Selidik Pembaca

Pernahkah anda melayari portal SEBENARNYA.MY ?

Pernahkah anda melayari portal SEBENARNYA.MY ?
Sila respon kepada soalan di atas untuk menutup skrin ini

Show result

Ibu bapa perlu peka kanak-kanak hidapi autisme - Menteri

'Walk For Autisme'
Ketua Menteri, Datuk Seri Idris Haron (tiga dari kiri) dan Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, Datuk Seri Rohani Abdul Karim(dua dari kiri) bersama memotong riben sebagai gimik perasmian program 'Walk For Autisme' sempena Sambutan Ulang Tahun ke-14 Melaka Bandaraya Bersejarah dan Bulan Kesedaran Autisme Sedunia di Bandar Hilir, Melaka, hari ini. - UTUSAN ONLINE/AZLI AHAD

MELAKA 1 Mei - Anggota masyarakat terutama ibu bapa dan anggota keluarga perlu memberi rawatan pemulihan awal kepada anak-anak yang menghadapi masalah autisme.

Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, Datuk Seri Rohani Abdul Karim berkata, rata-rata anggota masyarakat masih kurang memahami sindrom autisme kerana kanak-kanak yang menghadapinya kelihatan normal seperti kanak-kanak biasa dan ia hanya dapat disahkan oleh pakar perubatan.

"Berdasarkan rekod pendaftaran Jabatan Kebajikan Masyarakat, sehingga kini seramai 15,484 orang dikenali menghadapi masalah austime di seluruh negara.

"Dari jumlah tersebut 2,080 orang yang didaftar adalah berumur bawah enam tahun, 7,167 orang berumur tujuh hingga 12 tahun, 2,248 orang berumur 13 hingga 18 tahun," katanya selepas merasmikan program 8th Walk For Autism at Melaka di Kota A'Famosa, Bandar Hilir hari ini.

Turut hadir Ketua Menteri, Datuk Seri Idris Haron.

Rohani menasihati anggota masyarakat yang mempunyai anak, saudara mara atau kawan-kawan yang menghadapi masalah autisme agar segera mendaftar anggota keluarga mereka itu dengan Jabatan Kebajikan Masyarakat.

"Saya fahami masalah yang dihadapi oleh ibu bapa kerana bukan mudah untuk mengesan samada anak mereka menghadapi masalah autisme dan rata-rata hanya menyedarinya ketika anak mereka telah bersekolah.

"Kebanyakan guru sekolah dilatih untuk mengesan kanak-kanak menghadapi masalah pembelajaran dan kita harap dengan adanya program seperti ini orang ramai akan dapat maklumat bagaimana untuk mengenali anak mereka yang mempunyai masalah autisme," katanya.

Beliau berkata pihak kementerian peka dengan masalah tersebut dan mencadangkan kepada Permata untuk menubuhnya Pusat Permata Kurnia untuk kanak-kanak autisme di setiap zon.

"Kos bagi membina pusat pemulihan kanak-kanak austisme melibatkan kos dan kepakaran yang tinggi, diharap dengan usaha bersama Permata ini dapat membantu seramai mungkin kanak-kanak yang bermasalah," katanya.

Rohani berkata selain daripada mendapat rawatan pemulihan di Permata Kurnia, ibu bapa juga boleh menghatar anak mereka di 537 buah Pemulihan Dalam Komuniti (PDK) di seluruh negara bagi mendapat kemudahan Orang Kelainan Upaya (OKU). - BERNAMA

Artikel Berkaitan
Video Pilihan
Artikel Lain