Dalam kejadian pada 15 September lalu, suspek memecah masuk sebuah rumah di Kampung Bukit Keteri, Chuping dan mencuri sebuah kereta menggunakan kunci yang ditinggalkan pemiliknya di premis tersebut.

Pemiliknya dikatakan sering tiada di rumah kerana bekerja di Kedah.

Menurut Ketua Polis negeri, Datuk Azisman Alias, suspek kemudian menukar nombor pendaftaran kereta Perodua Myvi berwarna putih itu dan menggunakannya untuk ke sekolah.

"Bertindak atas maklumat, suspek berjaya diberkas setelah menggunakan kereta itu untuk tujuan ke sekolah selama seminggu," katanya dalam sidang akhbar selepas mengadakan lawatan rasmi pertama kali di Ibu pejabat Polis Daerah (IPD) Padang Besar di sini hari ini.

Katanya, hasil ujian air kencing mendapati suspek positif dadah.

Dalam pada itu, Azisman memberitahu, polis daerah tersebut juga telah menahan lapan geng remaja lelaki berusia belasan tahun dan seorang lagi berusia 27 tahun kerana terlibat dalam jenayah curi motosikal dalam beberapa siri tangkapan bermula 21 September lalu.

"Kita percaya dapat menyelesaikan 23 kes curi motosikal di Padang Besar dan sembilan lagi kes di Kangar sejak 2015. Sebahagian besar remaja ini merupakan mereka yang tercicir daripada sekolah."Dalam hal ini, polis menasihatkan ibu bapa agar mengambil berat tentang anak-anak mereka bagi memastikan tidak terlibat dalam jenayah," katanya. - UTUSAN ONLINE